FRESH

Resourceletter
17
mart.

ResourceLetter: 17 martie 2016

Schimbari de primavara in legea comertului. Saptamana trecuta, Economica.net a anuntat ca parlamentarii romani lucreaza la redefinirea pretului de achizitie, ceea ce ar duce la eliminarea taxei de raft din supermarketuri. Definitia din lege ar putea fi „pretul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare negociat intre comerciant si furnizor si nu poate fi mai mic decat costul de productie al furnizorului”, anuntă Economica.

Catalogul Surselor de Finantare din bani europeni. Agentia de Dezvoltare Regionala Centru a lansat pe 10 martie un catalog al surselor de finantare pentru antreprenori, afaceristi, institutii publice sau ONG-uri care vor sa apeleze la programele de finantare nerambursabila. Conform StartupCafe.ro, la fiecare sursa de finantare prezentata, catalogul ofera un link catre site-ul oficial al programului european respectiv, precum si mentiuni despre sumele puse la dispozitie, cheluielile eligibile, contributia proprie a antreprenorului.

Guvernul accelereaza ritmul proiectelor de infrastructura. Saptamana trecuta, cabinetul Ciolos a adoptat o Ordonanta de Urgenta prin care va fi redusa durata de timp necesara obtinerii avizelor pentru aceste proiecte. „Durata pe care o scurtam la proiectele de infrastructura este de la sase luni si pana la doi ani cu aceste masuri”, a declarat Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, conform Hotnews.ro. O modificare adusa de aceasta OuG consta in emiterea unui aviz de principiu in doar zece zile, fara sa se mai astepte obtinerea tuturor avizelor pentru documentatia de Autorizare de Construire, cand vine vorba de scoaterea din circuitul agricol.

ANAF a colectat 35,75 miliarde de la inceputul anului. Aceasta suma e cu 7% mai mare decat cea stransa in urma cu un an, anunta institutia intr-un comunicat oficial, iar acest lucru se datoreaza si cresterii de viramente inregistrate de la agentii economici. In plus, incasarile din taxa pe viciu au fost cu 10% mai mari, bugetul asigurarilor sociale a incasat 6,25 de miliarde (6% mai mult decat in 2015), iar din impozitul pe venit s-a incasat 4,56 miliarde de lei. Toate cifrele le gasiti pe Agerpres.ro.

Statul vrea o lege speciala pentru crowdfunding. Cunoscut in ultimii ani gratie internetului, crowdfundingul inseamna apelarea la comunitatea online pentru a-ti finanta idea de afaceri pe care o ai. Un proiect legislativ a fost depus din 2015 la Camera Deputatilor, dar, anunta Finantare.ro, dezbaterile intre personajele cheie – ASF, Ministerul Economiei, ANPC, BNR – deja au inceput , iar cat mai curand ar putea fi discutata in comisiile parlamentare de specialitate. Care ar fi impactul acestei legi? Aflati aici.

Finantari de 9 milioane de euro pentru ONG-uri. Asociatia Europa Digitala vrea sa lanseze o platforma care sa adune laolalta toate ONG-urile din Romania, iar pentru asta va avea la dispozitie 9 milioane de dolari din Granturile Google. Acesti bani vor fi folositi in crearea unei infrastructuri online unitare in randul ONG-uri, care sa asigure cresterea vizibilitatii organizatiilor la nivel national si international, in vederea accesarii de fonduri, facilitarea interactiunii si a comunicarii intre institutiile cheie sau stimularea cooperarii si mobilitatii intre ONG-uri. Pe finantare.ro gasiti toate detaliile tehnice legate de proiectul Asociatiei Europa Digitala.

Romania produce 4% din marfa vanduta de IKEA. Iar acest procent se va dubla in urmatorii cinci ani, a anuntat Stefan Vanoverbeke, seful IKEA din Romania, conform Ziarul Financiar. In prezent, furnizorii romani ai companiei suedeze au 14.000 de angajati, iar valoarea produselor livrate anual ajunge la 400 milioane de euro.

Portretul liderului perfect. Ce inseamna un lider bun? Asta este intreabarea la care cercetatoarea Sunnie Giles a incercat sa gaseasca raspunsul, vorbind cu 195 de lideri din 15 tari, din 30 de organizatii globale. Doctorul Giles i-a rugat, intr-o prima faza, sa aleaga dintr-o lista de 74 de competente, care ar fi cele 15 indispensabile. Iar pe primul loc se afla moralitarea si standardele etice ridicate. Pe locul doi gasim capacitatea liderului de a oferi teluri si obiective fara a-i constrange prea mult, iar pe trei: sa stie sa comunice clar care-i sunt asteptarile. Intreaga lista, dar si alte trasaturi ale liderului perfect gasiti pe Harvard Business Review.

Cinci lucruri pe care doar un manager de temut le spune. Diferenta dintre un manager bun si unul rau este ca primul conduce prin increderea pe care i-a oferit-o echipa, pe cand cel de-al doilea conduce prin frica, scrie Liz Ryan pentru Forbes. Iar partea proasta este ca acest sentiment negativ este transmis mai departe la angajati, lucru care va duce si la scaderea productivitatii. Un exemplu concret? „Nu te platesc sa gandesti, faci ce-ti spun eu”, ar fi o replica pe care un astfel de manager ar spune-o? Te regasesti in ea? Citeste lista completa pe Forbes.com.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.