FRESH

Flaviu Manea Iconic
16
mart.

Flaviu Manea: IMM-urile au nevoie de ajutor financiar din partea statului

Pe 25 martie, la Afaceri.ro Vaslui, in cadrul sesiunii Finantare.ro, administratorul firmei de consultanta Icons-Port vorbeste despre noile programe pentru sprijinirea investitiilor in microintreprinderi, afaceri mici si mijlocii in mediul urban si rural, care vor fi lansate in curand.

Liviu Flaviu Manea si-a inceput activitatea de consultanta in una dintre cele mai bune companii din Romania, in anul 2007. In prezent, el este administratorul ICONS-PORT SRL, o mica afacere de familie, infiintata in 2010, cu scopul de a oferi servicii de consultanta de inalta calitate pentru sectorul privat de investitii.

Cu arie larga de acoperire in ceea ce priveste programele structurale accesate pentru clientii sai, si cu o activitate ce a generat atat reusite cat si esecuri, cel mai important castig in cei 4 ani de la infiintare repezinta capitalizarea increderii si satisfactiei clientilor sai.

Despre noile programe care vor fi lansate, el spune ca „aduce o mult asteptata lansare de linie pentru firmele producatoare si prestatoare de servicii, cu o co-finantare de 10% din valoarea elibigila”. Acestea se vor adresa atat microintreprinderilor , afacerilor mici si mijlocii din mediul urban, cat si celor din mediul rural.

Cu un buget de 200 de milioane de euro, aceste programe vor atrage numerosi candidati si vom avea parte de-o competitie stransa, crede Manea. „Ne putem astepta la competitiii, unde vom avea zece pe loc, daca Autoritatea de management nu decide inchiderea liniei, cand se ajunge la un anumit plafon”, adauga el.

Dar statul trebuie sa dea dovada de o mare flexibilitate, daca intr-adevar vrea sa ajute antreprenorii romani prin programele de finantare nationale sau cele europene. Flaviu Manea crede ca tendinta europeana de finantare a proiectelor din domeniul inovatiei nu se pliaza pe nevoile mediul de afaceri romanesc. „Nu se mai finanteaza acum marea majoritate a sectorului productiv si de prestari de servicii; in momentul de fata se aplica pentru anumite sectoare care au fost identificate intr-o strategie nationala de competititivate si, in general, e vorba de proiecte care trebuie să presupuna grad de inovare ridicat. Romania si sectorul productiv si cel al IMM-uri inca nu au atins un grad de maturitate si de dezvoltare suficient de inalt astfel incat sa devina prioritar acest moment: investitii doar de acest tip, foarte inovative”, adauga administratorul Icons-Port.

In plus, spune el, indicatorii pe care un IMM trebuie sa-i respecte sunt considerati draconici. Pornind de la perioada de monitorizare destul de lunga– cinci ani – pana la crearea locurilor de munca, proiectele de finantare s-ar putea sa capete o imagine negativa in randul comunitatii. „Dau exemplul pensiunilor agroturistice sau pensiunilor turistice, care au avut cate opt angajati obligatorii trecuti in proiect; daca nu vor reusi sa mentina aceste locuri de munca, asta va conduce la o perceptie negativa in randul comunitatilor, pentru ca vor vedea firme care au obtinut fonduri prin Uniunea Europeana, dar care intra in faliment, pentru ca nu pot sa isi asigure niste indicatori draconici”, adauga Manea.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.