6
ian.

Oportunitate: Acces la achizițiile ONU

Echipa Afaceri.ro vă urează la un an cât mai productiv și mai bun! Ne-am propus să începem anul cu vești bune pentru antreprenorii dornici de noi oportunități!

În perioada 27-28 aprilie 2020 urmează să se desfășoare la New York, în organizarea European Union Procurement Forum (EUPF), cea de XVII-a ediție anuală a Seminarului pe tema achizițiilor ONU. Evenimentul se adresează oficialilor guvernamentali și companiilor din țările membre ale Uniunii Europene interesate de procedurile de achiziții ONU vizând, anual, pe ansamblul entităților ONU și al misiunilor în teren, un volum de peste 18 miliarde dolari (18,6 miliarde în 2017), constând în bunuri, servicii și lucrări de construcții-montaj.

Locul de desfășurare, ales după negocieri purtate de către consiliul de conducere al EUPF, este Bohemian National Hall (unde se află și Consulatul General al Republicii Cehe la New York), cel care a găzduit, de altfel, majoritatea edițiilor anterioare ale Seminarului.

Organizatorul Seminarului, EUPF (organizație non-profit cu sediul la New York și având ca membri diplomați – fie din partea Misiunilor Permanente la ONU, fie din partea Consulatelor Generale la New York – ale țărilor membre) va invita, pentru susținerea de prezentări generale și specifice, precum și pentru întâlniri directe, oficiali pe linie de achiziții de la compartimentele aflate la sediul ONU din New York, precum și de la alte birouri, entități, agenții și misiuni în teren ale ONU din întreaga lume. Aspectele financiare, de logistică și detaliile organizatorice au fost contractate pe baze concurențiale cu firme de specialitate (PR) din zona New York, pentru ediția din 2020 (ca și pentru cele din 2018 și 2019) agentul de implementare desemnat fiind compania Boruta Consulting. Aceasta din urmă va răspunde, între altele, și de mediatizarea evenimentului în statele membre UE.

Fiecare ediție a Seminarului include o sesiune generală, sesiuni specifice pe tematici de interes (diferite de la an la an, funcție de modificările în prioritățile de achiziții ONU și în cele ale firmelor furnizoare ONU din țările membre UE), precum și – pentru un număr limitat de companii, selectate printr-o procedură specifică – scurte întâlniri (max. 20 de minute) one on one cu oficiali responsabili cu derularea de achiziții ai diverselor entități, agenții și misiuni în teren ale ONU. Începând din 2017 s-a instituit și posibilitatea organizării de întâlniri directe – B2B – între companiile participante din țările membre UE, creindu-se, astfel, oportunitatea mai bunei cunoașteri a expertizei și capabilităților fiecăreia dintre ele – mai ales de la cele cu contracte de achiziții ONU la activ – precum și a împărtășirii experienței trecute în activități desfășurate în cadrul sistemului de achiziții ONU. Și la ediția din 2020 acest gen de întâlniri (B2B) va fi parte din agenda oficială a evenimentului, urmare a solicitărilor primite din partea participanților, după edițiile anterioare ale Seminarului. Un avantaj al acestor întâlniri este și acela că pot constitui nucleul unor relații de participare, împreună, la procedurile de achiziții, inclusiv prin subcontractare, în cazul în care companiile apreciază o astfel de strategie ca având mai multe șanse de succes. Întâlnirile vor fi programate, pe bază de solicitare, profil și disponibilitate.

Între entitățile ONU ai căror reprezentanți le-au fost transmise invitații de participare la Seminarul din 2020 se numără:

  •  Secretariatul General al ONU.
  •  Delegația Uniunii Europene la ONU.
  •  UN Procurement Division (UN/PD, respectiv Divizia de achiziții centralizate, aparținând, în noua organigramă, de UN Department of Operational Support–UNDOS).
  •  UN Development Programme (UNDP – sau PNUD în limba română, respectiv Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare).
  •  UN International Children’s Emergency Fund (UNICEF – Fondul Internațional de urgență al ONU pentru Copii).
  •  UN Office for Project Services (UNOPS – brațul operațional al ONU dedicat implementării proiectelor entităților aparținătoare ONU, guvernelor și altor parteneri din întreaga lume).
  •  Department of Field Support/Logistics Support Division (DFS/LSD – Divizia de suport logistic din cadrul Departamentului de Sprijin al Misiunilor în Teren);
  •  World Bank.

Pentru mai buna familiarizare a firmelor interesate cu sistemul de achiziții ONU și cu scopul și agenda Seminarului se vor organiza webinarii (3), pe perioada în care firmele pot opta pentru întâlnirile one on one cu oficiali ONU pe problematica achizițiilor.

Procedura de înregistrare va începe pe data de 6 ianuarie 2020 la ora 9 dimineața (ora locală la New York, respectiv GMT-5) și se încheie (păstrând eligibilitatea pentru întâlniri one on one) pe 28 februarie. Companiile care se înregistrează în perioada 6-31 ianuarie (dar nu mai mult de 35, în total) au dreptul la o taxă de participare promoțională “early bird” de 850 dolari/persoană, pentru max. 3 persoane pe companie (taxă care nu acoperă decât participarea la Seminar, transportul și cazarea fiind în sarcina participanților). După expirarea perioadei (sau numărului maxim) pentru taxa de participare promoțională, taxa va fi de 975 de dolari/persoană.

Mai jos prezentăm, sintetic, graficul activităților privind înregistrarea și pregătirea desfășurării Seminarului din 2020:

  • 6 ian. 2020:  Începe înregistrarea participanților;
  • 13 ian. 2020: Invitarea altor entități ONU (invitațiile la SG și UN/PD s-au transmis pe 6 decembrie 2019)
  • 22 ian. 2020: Primul webinar (dată tentativă)
  • 31 ian. 2020: Sfârșitul perioadei de discount early bird (sau mai devreme, dacă au fost înregistrați 35 de participanți plătiți)
  • 5 feb. 2020: Al doilea webinar (data tentativă)
  • 7 feb. 2020: Sfârșitul perioadei de aplicare a limitei de țară (max. 5 companii)
  • 19 feb.2020: Al treilea webinar (data tentativă)
  • 28 feb. 2020: Încheierea perioadei de înregistrare pentru întâlnirile 1on1 (decizia de a merge/renunța)
  • 6 mar. 2020: Sfârșitul perioadei de feedback din partea entităților ONU cu privire la profilul companiilor și disponibilitate; informarea companiilor cu privire la feedback-ul entităților ONU; ultima zi de acceptare a întâlnirilor între companiile înregistrate (B2B)
  • 31 mar. 2020: Data limită pentru companii pentru a renunța la participare datorită lipsei întâlnirilor (one on one sau B2B), începerea planificării întâlnirilor one on one
  • 10 apr. 2020: Informarea oficialilor ONU cu privire la programul lor
  • 17 apr. 2020: Data ultimă la care se pot solicita modificări de program de către reprez. ONU
  • 20 apr. 2020: Informarea companiilor asupra programului complet de întâlniri
  • 27-28 apr. 2020: Al XVII-lea Seminar anual de achiziții ONU – UE

Mai multe detalii privind participarea la Seminar – inclusiv, pentru documentare, broșura ediției 2019 – se pot obține accesând pagina web (http://eupf.org/).

Acest material a fost elaborat având ca sursă documente primite de la Consulatul General al României la New York.

 

 

 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.