30
oct.

Doar 20 de clustere romanesti au cerut finantare europeana anul acesta

Lajos_Vajda

Programul de sprijinire a clusterelor, aflat anul acesta la prima editie, a starnit un interes scazut in randul potentialilor solicitanti.

„Teoretic, ne asteptam la 70 de proiecte depuse, fiecare avand posibilitatea sa acceseze pana la 200.000 de euro. Au fost insa doar 20 de cereri depuse. Partea buna este ca acestea au sanse mari sa primeasca finantare”, a declarat Lajos Vajda, vicepresedintele Asociatiei Clusterelor din Romania, prezent la Conferinta Afaceri.ro Bacau.

Acesta a subliniat ca in Romania exista in acest moment inregistrate doar 46 de clustere, insa raspandirea lor pe regiuni de dezvoltare este foarte diferita. Astfel, in Regiunea Centru exista 17 astfel de structuri, pe cand in Regiunea Nord-Est exista doar doua.

Lajos Vajda a prezentat antreprenorilor prezenti la conferinta modul in care functioneaza clusterele si care sunt avantajele acestei forme de asociere. „Individul, daca este integrat intr-o echipa, este mai eficient. Buna functionare a unui cluster se bazeaza pe spiritul de echipa si pe incredere, insa din pacate aceasta din urma este cel mai greu de gasit in Romania”, a subliniat Vajda.

Vicepresedintele Asociatiei Clusterelor a prezentat antreprenorilor din zona Moldovei cateva domenii care s-ar preta cel mai bine pentru infiintarea de clustere in Regiunea Nord-Est: ITC, balneoturism, energie verde, textile si industria lemnului.

Lajos Vajda a mai aratat ca, in momentul in care numarul de clustere active inregistrate in fiecare regiune va creste, atunci se vor putea constitui in consortii regionale de tip Clusterland.

Conferinta Afaceri.ro Bacau a fost organizata de Arhipelago Interactive, APEC si Primaria Municipiului Bacau, in parteneriat cu Acces Project Investments,VolksbankSimba Invest si Centrul de Afaceri si Expozitii Bacau CAEx Bacau.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.