FRESH

Daniel Cosnita
8
feb.

Daniel Cosnita: „Clusterul are un efect de stimulare a inovarii”

Inginer si economist, Daniel Cosnita lucreaza de 10 ani in domeniul transferului tehnologic si al inovarii, fiind specializat de asemenea in implementarea instrumentelor de dezvoltare economica regionala: Incubatorul de afaceri al Universitatii Politehnice din Timisoara (UBIT), Clusterele Pro Wood (lemn si mobila), Cluster2succes (IT, Romania-Ungaria) fiind numai cateva exemple.

Pe 10 februarie, Daniel Cosnita, presedintele Asociatiei Clusterelor din Romania, este prezent la Conferinta Afaceri.ro Iasi 2016, unde va vorbi despre clusterele din regiunea Nord-Est a Romaniei.
La ora actuala, in regiune exista 8 clustere, din domenii ca turism, sanatate, IT, textil sau constructii. „Este o regiune destul de avansata si aceasta se datoreaza si implicarii foarte puternice a agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est”, spune Daniel Cosnita. In plus, adauga el, doua dintre acestea au fost recent premiate cu certificarea Bronz de secretariatul European pentru analiza Clusterului – ESCA (Clusterul IMAGO-MOL si Astrico Nord-Est).

„De asemenea, traim paradoxul ca aceste clustere din Romania sunt mai recunoscute la nivel international, decat national. Astfel, intr-o evaluare care se face la nivel european a excelentei in managementul de cluster, Romania are la ora actuala 24 de clustere medaliate cu bronz si 8 clustere medaliate cu argint. Din punct de vedere al medaliei de argint, noi suntem pe locul doi in Europa dupa Germania. Deci, iata, nu stam chiar asa de rau la nivel international”, continua presedintele Clustero.

Dar care sunt avantajele pentru o companie care se asociaza unui cluster? In primul rand beneficiaza de expertiza, experienta si resursele celorlalte companii. Are acces la informatii relevante care deja au fost filtrate; compania ii este promovata la nivel national sau international pentru ca, asa cum spune si Daniel Cosnita, „este foarte greu pentru o firma sa participe cu un stand propriu la un targ international, dar daca se realizaeaza un stand comun al clusterului, costurile sunt reduse si promovarea este mult mai eficienta”.

In acelasi timp, resursele companiilor pot fi puse spre „the greater good” al clusterului: echipamentele pot fi utilizate de mai multe companii, personalul poate fi instruit prin transferul dintr-o companie in alta, la comun, pot fi mai usor negociate costurile utilitatilor sau preturile produselor. „Nu in ultimul rand, transferul tehnologic si inovarea: (…) ideile circula de la o firma la alta. Per ansamblu, clusterul are un efect de stimulare a inovarii la nivelul fiecarui membru”, adauga presedintele asociatiei.

Tot ce trebuie sa stiti despre mecanica din spatele unui cluster aflati la conferinta de pe 10 februarie, unde Daniel Cosnita va face o prezentare pe larg.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.