Cum poti folosi internetul pentru afacerea ta
Te provocam, draga antreprenorule, cu o afirmatie transanta: in lumea afacerilor moderne nu mai poti ocoli internetul. Daca acum 15 ani era suficient sa ai o pagina web, azi asta este prea putin. Suntem in plin avant al afacerilor digitale si, indraznim sa spunem, pana si frizerul de cartier are de castigat daca este prezent online. Iata 4 elemente esentiale ale unei afaceri pentru care internetul poate fi un instrument important de promovare si dezvoltare.
CLIENTII. Ei sunt deja pe internet. Tu?!
De la Google search incoace consumatorii – in special cei mai tineri – cauta pe internet ceea ce ii intereseaza.
Daca faci afaceri pentru consumatori, (B2C cum se mai spune in jargonul de afaceri, adica business to consumers) cu atat mai mult ii vei gasi pe web. O arata zeci de studii, statistici, dar peste acestea o dovedeste realitatea vietii de zi cu zi (daca inca nu crezi, intreaba-ti prietenii, cunostintele; pana si parintii tinerilor plecati in strainatate au invatat sa foloseasca skype ca sa vorbeasca gratis cu copii lor).
Clientul modern afla pe internet unde gaseste produse ori servicii, cat costa si care oferta e mai potrivita pentru gustul ori pentru buzunarul sau. Pur si simplu pentru ca e mai rapid si mai la indemana sa afle informatii si sa compare.
Retelele sociale au intensificat schimbul de informatii. Consumatorii isi recomanda unii altora ce sa cumpere – sau ce sa nu cumpere – iar parerea clientului se propaga rapid si catre tot mai multe persoane. Te intrebi probabil: ce alegere e mai dificila? Sa nu se vorbeasca de bine sau sa nu se vorbeasca deloc despre afacerea ta?
FURNIZORII. Ai putea gasi o oferta buna chiar pentru afacerea ta.
Sigur ai primit, macar o data, o oferta pe mail. Ceva pentru biroul tau, o oferta de materiale, servicii sau echipamente. Daca n-ai macar o adresa de email s-ar putea sa ratezi multe oportunitati. Stim, e si mult spam (mesaje comerciale care te enerveaza) dar e posibil ca inbox-ul sa primeasca si oferte chiar utile pentru afacere.
Ai cautat oferte alternative pe internet? Un pret mai bun, un produs nou, un producator de care nu stiai. Internetul este – daca vrei – un targ global unde ajungi fara sa platesti bilet de avion si cazare la hotel. Daca te abonezi la un newsletter, poti primi chiar noutati personalizate. Tot pe internet poti stabili o legatura video cu furnizorul tau si poti chiar negocia termenii unui contract.
Vrei sa verifici seriozitatea unui furnizor. Sunt servicii care iti pun la dispozitie bilanturile oficiale, rapoarte de bonitate, incidente de plati. sau poti afla ce experienta au avut alti clienti cu furnizorul respectiv. Cum la fel de bine si furnizorul poate afla aceleasi lucruri despre tine, ca posibil client. Daca ai un istoric bun, un prim pas spre o noua afacere e deja facut.
CONCURENTII. Ce faci daca ei sunt deja online?
Stai cu ochii pe concurenta mult mai usor decat inainte pentru ca internetul face afacerile mai transparente (e valabil, evident, si pentru afacerea ta). Te poti abona la newsletter-ele lor ca sa vezi ce campanii de marketing deruleaza pentru clientii din baza lor de date. Poti vedea mai usor ce are concurentul tau si tie iti lipseste.
Poti vedea, ca si la furnizori, cifrele afacerii concurentului tau. Cum a mers in ultimii ani, cu ce cheltuieli , ce profit a facut. Cu putina rabdare, pe internet, poti gasi o gramada de informatii interesante. Trebuie sa stii doar cum si unde sa cauti.
Afli mai usor cine sunt oamenii din spatele unei afaceri concurente. Antreprenorilor le place sa vorbeasca despre ei si afacerile lor de succes. Unii povestesc si despre esecurile lor. Din fiecare poveste poti invata ceva. Fie ca e vorba despre valori personale, experiente de viata ori de afaceri, greseli ori sfaturi utile, carti interesante sau oameni care inspira alti oameni, pe internet poti gasi lucruri care la un moment dat ar putea sa iti fie de folos.
ANGAJATII. Internetul e o resursa de recrutare.
Oamenii folosesc tot mai mult internetul ca sa caute de lucru. Sunt site-uri specializate, grupuri de profesionisti, comunitati unde poti cauta persoane interesate in oferte de job-uri. Poti gasi portofolii, referinte, recomandari. Multe companii folosesc frecvent internetul pentru recrutarea angajatilor pentru ca, deseori, e mai ieftin si mai eficient.
Ai la indemana o sumedenie de site-uri specializate in resurse umane unde poti gasi chestionare, teste, formulare, proceduri, pe scurt o intreaga colectie de resurse care te poate ajuta sa organizezi selectia angajatilor de care ai nevoie. Nu spune nimeni ca e usor dar, poate fi un punct de plecare.
E uimitor cate lucruri interesante poti gasi despre oameni, pe profilele publice din retelele sociale. CV-ul nu ofera intotdeauna cea mai buna imagine despre un posibil, viitor, angajat. E, de cele mai multe ori, o declaratie de calitati si intentii. O verificare a profilului social poate scoate la iveala lucruri care nu se gasesc in CV si nici in scrisoarea de intentie.
Ovidiu Popica este project manager al startupCafe.ro, un proiect editorial online dedicat dezvoltarii culturii antreprenoriale, realizat de Hotnews si sprijinit de Google Romania. El are in spate o experienta de aproape 20 de ani in presa, printre care si BBC – serviciul in limba romana.
Cu el va intalniti la iasi, pe 10 februarie, unde va vorbi in cadrul sesiunilor „New media & Marketing online” si „Ce poate face internetul pentru afacerea ta”.