FRESH

Marea Britanie UE
7
feb.

Business Atlas: Brexit, faza scrisorilor de dragoste

„Noi, belgienii, stim ca suntem niste pitici, dar s-ar putea ca si britanicii sa afle asta despre ei”. Cam asa descria Guy Verhofstadt viitorul Marii Britanii, daca va parasi Uniunea Europeana. Cum in ultimele luni planul lui David Cameron de a parasi UE a capatat mai multa popularitate in randul britanicilor, mai ales pe fondul situatiei refugiatilor, Bruxelles si-a aratat disponibilitatea de a reforma UE , iar saptamana trecuta a si fost creionat primul draft al viitoarei reformei.

Insa aceste documente care trebuie vazute de ceilalti lideri europeni pana la intalnirea de pe 18 februarie n-au fost bine primite de presa din Regat, care vad pachetul „diluat”, o gluma sau cum scrie The Times „simplul fapt ca documentul a fost intocmit de Tusk, in loc de guvernul britanic tradeaza un adevar trist despre acesta laudata renegociere”.

Dar ce-ar fi insemnat aceasta retragere a Marii Britanii, dincolo de discursurile politicenilor? Think tank-ul Open Europe spune ca PIB-ul regatului ar fi cu 2.2.% mai jos pana in 2030, in cel mai rau caz posibil. In cea mai optimista situatie – dar putin probabila si daca UK incheie noi tratate comerciale – PIB-ul ar creste cu 1.55%.

The Guardian anunta anul trecut ca Marea Britanie ar pierde circa 11 miliarde de lire sterline daca ar iesi din UE, dar aceasta iesire are niste costuri si implicatii care inca nu pot fi cuantificate. Pana una alta, ramane mesajul „subtil” al lui Donald Tusk catre Regatul Unit pe care cei de la Politico l-au citit in acest draft al reformei: „Noi va iubim foarte mult, viata nu ar mai fi acelasi lucru fara voi, dar nu totul se invarte in jurul vostru”.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.