Business Atlas, 21 martie 2016
La Rio a inceput o altfel de olimpiada. Prea putin interes a aratat presa romana in ultima saptamana pentru ce se intampla in Brazilia, insa situatia vulnerabila a uneia dintre cele mai puternice tari sud-americane s-ar putea sa afecteze economia mondiala, ne anunta CNN. Milionarii tarii sunt arestati, presedintele Dilma Rousseff il protejeaza pe fostul presedinte oferindu-i un post in cabinetul ei (ceea ce i-ar fi adus imunitate), iar economia a intrat in cea mai puternica recesiune din ultimii 25 de ani. Un portret obiectiv gasiti aici.
Norocul trifoiului irlandez. Pentru al doilea an consecutiv, Irlanda a ramas cea mai buna economie din zona euro, cu o crestere a PIB de 7,8% in 2015, anunta Wall Street Journal si televiziunea irlandeza RTE. Acest procent este mai bun chiar si decat cel al SUA sau China (conform statisticilor oficiale ale statului), iar daca stirea a venit chiar in preajma sarbatorii nationale – St. Patrick – nu putem vorbi de un „noroc”. Dupa ce-a fost puternic afectata de criza economica, a imprumutat 67 mild euro si a trecut prin masuri draconice, Irlanda devine un simbol al sperantei pentru celelalte tari din zona euro. Raportul oficial de la Bruxelles este aici, nu uitati si de raportul Index of Economic Freedom.
Cand politica este (mult prea) periculoasa. Poate ca noi, europenii, privim cu un zambet ironic situatia alegerilor din SUA si popularitatea de care se bucura Donald Trump, candidatul republican pentru Casa Alba, insa pe chipul economistilor de la Economist Intellingence Unit se citeste altceva. Ingrijorare mai exact. Saptamana trecuta, ei au dat publicitatii un raport in care il plaseaza pe afaceristul american in top 10 cele mai mari riscuri la nivel global. Alegerea sa ar destabiliza economia si ar fi mai periculos decat iesirea Marii Britanii din UE sau decat un conflict in Marea Chinei de Sud. Raportul complet il gasiti aici, iar BBC vine cu propriile sale analize aici.
Cum va arata 2030. Sfarsitul saraciei, reducerea inegalitatilor, imbunatatirea mediului inconjurator si o viata mai buna. Acestea sunt marile obiective ale ONU pe care vrea sa le atinga pana in anul de glorie 2030. Va reusi? Asta-i intrebarea pe care si jurnalistii de la Deutsche Welle si-au pus-o si au creat o sectiune speciala pe site-ul lor, dedicat acestui obiectiv global. De la povesti legate de violenta impotriva femeilor din India, conditiile de munca in fabricile de textile din Asia de Sud sau viitorul tinerilor, noul proiect DW ofera o perspectiva vasta. Totul vine la pachet cu grafice interesante, clipuri ale corespondentilor si o colectie a celor mai relevante postari din retelele de socializare. Il gasiti aici.
Refugiati contra vize. O noua intalnire a liderilor europeni a avut loc la Bruxelles saptamana trecuta, cu scopul de-a rezolva criza refugiatilor. De aceasta data, liderii au trebuit sa revizuiasca posibilul acord cu Turcia, tara care ar putea opri fluxul mare de refugiati catre Europa, insa cum Ankara isi cunoaste puterile si stie cat de importanta a devenit pentru Uniune, le-a promis ajutorul in schimbul a trei lucruri: mai multi bani, relaxarea procedurilor pentru ca Turcia sa intre in UE si drept de libera circulatie pentru cei 78 de milioane de turci, relateaza Bloomberg. A fost o intalnire incordata, cu protestatari la statia de metrou Schuman si cu organizatii pentru drepturile omului care au criticat ideea schimbului de refugiati 1:1 dintre UE si Turcia. O analiza la cald ne-a prezentat Euractiv, iar tot backgroundul de care aveti nevoie il gasiti pe site-ul Consiliului.
Cine-s miliardarii Europei? Forbes.com ne prezinta cateva date interesante despre cei 489 de miliardari ai batranului continent; stiati ca averea lor ajunge la 1,83 de trilioane de dolari sau ca Germania este tara cu cei mai multi bogatasi? „Cei 120 de miliardari, de la 103, cat a avut anul trecut, aduna in total o avere neta de 469,1 miliarde. Rusia o urmeaza cu 77 de miliardari, cu 11 mai putin, din cauza scaderii pretului petrolului si a slabirii rublei”, mai noteaza revista economica. In plus, miliardarii Europei provin din sectoare mult mai variate decat cei din SUA si, in total, sunt 70 de femei, cu cinci miliardare mai mult decat in SUA. Imaginea completa o gasiti pe site.