FRESH

15
nov.

Antreprenorii, sfatuiti sa sparga monopolul bancilor asupra finantarii

Gratiela_Iordache_resizeCei peste 150 de antreprenori prezenti la Conferinta Afaceri.ro Piatra Neamt au aflat de la surse „de prima mana” cum isi pot finanta activitatile, folosind instrumente mai putin conventionale, diferite de clasicul credit bancar.

Una dintre marile probleme ale oamenilor de afaceri romani aflati in cautare de capital de lucru a fost evidentiata de Gratiela Iordache, consultant financiar la Finas Consulting. „Romania se finanteaza de 8 ori mai scump decat orice alta tara din UE. Ca antreprenor, ce facem atunci cand accesam un credit atat de scump? Reducem costurile de productie, iar cel mai simplu este sa taiem salariile de sus pana jos. Salariile mici conduc la alte fenomene negative: forta de munca putin performanta si volatila, predispusa la migratie, pe de alta parte scade consumul, este incetinita si cresterea economica, iar distanta dintre Romania si Germania, de exemplu, creste in permanenta”, a punctat Gratiela Iordache.

Ea a facut apel la antreprenori sa se orienteze si alte surse de finantare, care sa „sparga” monopolul bancilor din domeniul finantarilor. „La polonezi o proportie de 30% din finantari este asigurata de piata de capital, in vreme ce la noi aceasta se zbate in anonimat. Nu uitati ca exista doua metode de baza: emisiunea de actiuni, prin care practic cedati o parte din controlul firmei investitorilor si emisiunea de obligatiuni, care sunt un fel de imprumuturi, pe acelasi principiu”, a subliniat consultantul financiar.

Gratiela Iordache a mai aratat ca o piata de capital activa intra practic in concurenta cu bancile, care vor fi nevoite sa-si revizuiasca revizuiasca politica de creditare.

Parteneriate, fonduri structurale si ajutoare de minimis

Alti speakeri au evidentiat si alte metode prin care antreprenorii isi pot capitaliza afacerile. Ovidiu Savu, expert la Biroul de Cooperare Externa din cadrul ADR Nord-Est, a vorbit despre parteneriatele incheiate intre companiile romanesti si cele straine, precum si despre modul in care pot intra in contact aceste enitati, prin intermediul serviciilor specializate ale Agentiilor de Dezvoltare Regionala.

Ciprian Pilan, inspector la Consiliul Concurentei, a explicat care sunt avantajele si modul de accesare al ajutoarelor de stat, in special Schema de minimis pentru IMM-uri, recent modificata prin hotarare de guvern.

De asemenea, Ecaterina Blanuta, sefa Serviciului Contractare la OIR POSDRU Regiunea Nord-Est, a explicat cum pot fi folosite fondurile europene pentru dezvoltarea capitalului uman.

Un exemplu de bune practici in dezvoltarea resurselor umane a oferit si Cristina Rauta, HR Manager la Hotel Central Plaza, care a vorbit despre experienta companiei in accesarea fondurilor europene.

Spre finalul conferintei, Bogdan Ghinet, Manager Partener la Acces Project Investment a oferit cateva sfaturi practice companiilor care doresc fonduri europene, legate de alegerea axei de finantare potrivite, depunerea documentatiei si implementarea proiectelor.

Evenimentul de la Piatra Neamt face parte din seria celor 10 conferinte Afaceri.ro 2013, care se desfasoara in marile orase ale tarii. Urmatoarea conferinta Afaceri.ro va avea loc pe 28 noiembrie, la Bucuresti.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.