FRESH

2
dec.

Exclusiv: Prioritatile pentru dezvoltarea cercetarii romanesti, prezentate in avanpremiera la Conferinta Afaceri.ro Bucuresti

Adrian_Curaj_salaAntreprenorii prezenti la Conferinta Afaceri.ro Bucuresti au avut o ocazie unica de a privi in viitorul cercetarii si dezvoltarii romanesti.

Adrian Curaj, directorul general al Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI) a prezentat in avanpremiera cateva dintre concluziile Strategiei pentru dezvoltare inteligenta a Romaniei, care urmeaza sa fie facuta public in mod oficial la sfarsitul acestui an.

„Am identificat unde sunt concentrate capabilitatile de cercetare in zona publica si privata. Le-am proiectat pe harta tarii si am obervat lucruri spectaculoase: acestea realizau proiecte de cercetare/inovare, aveau produse de succes, aveau exporturi, dar nu colaborau”, a subliniat Adrian Curaj.

Acesta a evidentiat faptul ca strategia isi propune, pe de o parte, sa gaseasca instrumente pentru a implica mediul privat in efortul de cercetare-inovare.

Pe de alta parte, se doreste concentrarea cercetarii pe anumite sectoare prioritare, care sa duca la o crestere a competitivitatii si a productiei per ansamblu.

Potrivit sefului UEFISCDI, eforturile Romaniei de specializare inteligenta ar trebui sa fie axate pe urmatoarele domenii:

  • Bioeconomie
  • ICT
  • Eco-tehnologii
  • Energie si mediu

Adrian Curaj a vorbit si despre necesitatea dezvoltarii legaturilor dintre institutiile de cercetare si mediul de afaceri, dar si despre incurajarea antreprenorilor pentru a-si dezvolta propriile departamente de cercetare si pentru a investi masiv in acest sector.

Conferinta Afaceri.ro are ca tema clusterele inovative, vazute ca factori-cheie in specializarea economica inteligenta si a reunit o serie de experti care vor impartasi antreprenorilor prezenti viziunea lor unica asupra dezvoltarii mediului de afaceri.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.