FRESH

5
mai

(P) Avantajele externalizarii serviciilor de resurse umane

Potrivit unui studiu realizat de Society for Human Resources Management, 26% din companii externalizeaza serviciul de resurse umane pentru a economisi bani, in timp ce 23% dintre manageri aleg acest serviciu pentru ca se pot concentra pe strategie & planificare. Totodata, 18% dintre companii aleg sa externalizeze acest serviciu ca urmare a lipsei de experienta – a-ti cunoaste slabiciunile este la fel de important precum a-ti cunoaste punctele forte. Prin urmare, a delega aceste sarcini catre o echipa cu expertiza este o decizie de business excelenta, mai apreciaza studiul mentionat.

Cum evolueaza piata din Romania in acest context? Cum fac fata companiile romanesti trendurilor globale?

Odata cu intrarea pe piata a unor companii multinationale care au ales sa-si dezvolte afacerile in Romania, dar si ca urmare a fluctuatiilor de pe piata fortei de munca coroborate, pe de alta parte, cu nevoia de consolidare a echipelor, Outsourcingul serviciilor de resurse umane cunoaste un trend crescator si in tara noastra. Din ce in ce mai multe companii resimt nevoia a lucra cu profesionisti in domeniu care sa identifice candidatii potriviti in timp util, dar si sa ii ajute in definerea unei strategii de retentie si motivare a angajatilor existenti.

Alinierea la trendurile deja populare in Vest trebuie sa se faca insa intr-un ritm accelerat in contextul in care se estimeaza ca pana in 2018 companiile vestice vor implementa noi modele de business care au in vedere:

– Noile tehnologii HR, Software-as-aService (SaaS)
– Managementul Talentelor si retentia acestora
– Folosirea tehnologiilor pentru analiza HR

Fie ca este vorba despre identificarea unui candidat nou pentru companie, fie ca este vorba de training sau de operatiuni administrative la nivelul resurselor umane, procesul de externalizare a acestor servicii se rasfrange astfel la nivelul unei afaceri:

  • Managerii si angajatii se pot concentra pe activitati strategice care tin de serviciile si produsele furnizate.
  • Costurile fixe se transforma in costuri variabile si tranzactionale, cu impact pozitiv asupra bugetelor alocate formarii angajatilor si economisindu-se totodata sume importante de bani aferente aspectelor directe / colaterale specifice acestei activitati.
  • Dezvolta si incurajeaza Employer Branding-ul prin urmarea unor bune practici specifice domeniului.
  • Scade fluctuatia de personal si creste flexibilitatea in acoperirea nevoilor de personal.

In plan profesional, ai la indemana echipe de profesionisti care te pot ajuta sau asista pentru a gasi oamenii potriviti – la timpul potrivit, in locul potrivit si in dinamica de grup potrivita.

Pentru o mai buna intelegere asupra acestui fenomen, trebuie sa ai in vedere doua aspecte: ce presupune Recruitment Process Outsourcing (RPO), altfel spus externalizarea serviciilor de recrutare, dar si care sunt avantajele financiare si non-financiare in raport cu procesul externalizat de HR.

Timp si bani – doua coordonate cheie ale fiecarui business ce pot fi optimizate printr-o decizie favorabila externalizarii si care pe termen lung se va dovedi profitabila pentru companie.

Din tabelul de mai jos se observa o reducere semnificativa a sarcinilor odata cu externalizarea acestui serviciu.

Opt avantaje ale recruitment process outsourcing

Recruitment process outsourcing (RPO) sau externalizarea serviciilor de recrutare este o componenta a procesului de outsourcing – business process outsourcing (BPO) care permite unui angajator sau unei companii sa transfere partial sau total activitatile de recrutare catre un furnizor de servicii.

In cadrul RPO, furnizorul de servicii isi asuma intregul proces, in timp ce in alte tipuri de modele de recrutare, furnizorul de servicii este parte a procesului controlat de organizatia care a contractat serviciile:

● propunerea unei liste de candidati prin consultarea CV-urilor din baze de date existente
● suport oferit in realizarea descrierii pozitiilor vacante – Job descriptions
● folosirea unor tehnici si tehnologii noi in domeniul recrutarii si selectiei de personal
● contribuie la imbunatatirea procesului prin experienta pe care o au in procesul de recrutare
● rapiditate in executarea sarcinilor, fiind principala preocupare a acestora
● evaluarea candidatilor prin teste specifice
● prezentarea si negocierea ofertei angajatorului
● consultanta in vederea facilitarii integrarii in organizatie (onboarding), dar si, ulterior, in functie de context, suport in formarea si evaluarea noului angajat.

Lista avantajelor oferite de o firma specializata in resurse umane ramane deschisa.
Independent de dimensiunea lor, companiile au de castigat de pe urma unei strategii care implica externalizarea serviciilor de resurse umane.

Fie ca se opteaza pentru un model bazat pe RPO, fie ca se alege un alt serviciu asociat consultantei in domeniul Resurselor Umane, este importanta alegerea unui furnizor care sa fie un real partener si care sa inteleaga obiectivele si valorile companiei ca o garantie a competitivitatii si eficientei.

Descrierea companiei:

Train2Perform este o companie specializata in furnizarea de servicii profesioniste in domeniul Resurselor Umane. Echipa noastra ofera partenerilor de business solutii personalizate pentru optimizarea relatiilor interumane, acoperind urmatoarele domenii: recrutare si selectie de personal, training, consultanta si management al resurselor umane.

Pentru mai multe informatii despre companie si serviciile pe care le oferim, va rugam sa consultati www.train2perform.ro.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.