FRESH

21
apr.

Live blogging de la Conferinta Afaceri.ro Brasov 2015

Sursa: https://teodoranastase.wordpress.com/2015/04/17/live-blogging-de-la-conferinta-afaceri-ro-brasov-2015/.

Evenimentul este organizat de Alchemy Consulting & TrainingArhipelago  si APEC (Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii) si are loc la Hotelul Kronwell din Brasov. Ii multumesc lui Sorin pentru invitatie si pentru propunerea de a face live blogging.  🙂

Conferinta Afaceri.ro se adreseaza reprezentantilor companiilor mici si mijlocii interesati de finantari europene si clustere, oamenilor de afaceri din zona de management, consultanta, formare profesionala, dar si tinerilor antreprenori interesati sa-si dezvolte afacerile sau freelancerilor.

CONFERINTA AFACERI.RO BRASOV 2015Conferinta este deschisa de Sorin Peligrad si de Marius Alexa care prezinta tema evenimentului, speakerii si sponsorii acestei editii.

Sorin este CEO al companiei de formare profesionala Alchemy Consulting & Training din Brasov,  are o bogata experienta in domeniul cursurilor de perfectionare pentru functionari publici, fiind trainer si partener in domeniul formarilor in administratia publica.

Marius Alexa este CEO al companiei de media Arhipelago,  facandu-se remarcat prin implicarea activa in dezvoltarea mediului de afaceri national, in special prin promovarea unor instrumente online de sprijinire a intreprinzatorilor.

„Misiunea noastra este sa conectam oameni, sa incercam sa insuflam un sentiment pozitiv oamenilor de afaceri. Prin prezenta la aceasta conferinta va oferim cele mai bune servicii care tin de partea de informare si de conectare”, declara Marius.

„Modulul de inceput va fi sub forma de conferinta, urmeaza apoi o pauza de networking, iar mai apoi doua workshop-uri. Ne-am dorit sa aducem oameni cu experienta in domeniul lor de expertiza, exemple demne de urmat. Avem reprezentanti din mediul universitar, din ONG-uri, IMM-uri, dar si reprezentanti ai companiilor private”,  ne spune Sorin.

Fiecare speaker are la dispozitie 15 minute pentru prezentare si pentru intrebarile din sala. 🙂
afaceri.ro brasov 2015

Tot in aceasta parte de deschidere a conferintei ne vorbeste si Dragos David despre dezvoltarea regionala a Brasovului.

De peste 5 ani coordoneaza Agentia Metropolitana din Brasov. „Pentru cei care sunteti din regiunea Centru sa va orientati spre Brasov in afacerile voastre.”

Zonele de dezvoltare sunt cea de Vest a Europei si cea de Est, cu un coridor dorit intre Olanda si Constanta, axa de dezvoltare nord-est si sud-vest.

„Ne legam intotdeauna de caile de comunicare. Suntem un nod destul de important la nivel regional. Suntem pe locul 5 in lume la viteza de download. Suntem al treilea nod feroviar la nivelul Romaniei. Avem 40.000 de studenti atat in mediul de stat, cat si la privat. 20.000 de ha de arii protejate.”

„Viziunea noastra este o dezvoltare durabila in centrul cunoasterii. Cele 4 obiective pe termen lung: dorim ca Brasovul sa devina Capitala Turismului Romanesc, un nod de transport si de comunicatii, sa fim un centru inovativ si sa avem un standard de viata european.”

Domnul David ne prezinta machete pentru diferite spatii si obiective din oras din cadrul acestei campanii de dezvoltare durabila. Se doreste constructia unui centru expozitional de cercetare si inovare.

„Suntem deja in 4 proiecte europene prin care sa ajungem cu Brasovul un smart city.”

 ***

Gheorghe Ialomitianu, Ministrul Finantelor Publice in perioada 3 septembrie 2010 – 6 februarie 2012, ne vorbeste despre mediul de afaceri la nivel macro.

„Sectorul de afaceri creeaza locuri de munca, bunuri si servicii destinate consumului, trebuind sa fie considerat un sector de baza. Din punct de vedere a interventiei statului in afaceri, acesta nu trebuie sa incurce afacerile. Sa nu creasca impozitele peste noapte, spre exemplu.”

Principiul predictibilitatii este dat ca exemplu antreprenorilor din sala. „In 2012 si 2013 au crescut taxe si impozite peste noapte. Au fost taiati banii pentru investitiile publice. Ceea ce a fost gresit. Cand in Brasov industria mergea bine si turismul mergea bine. Investitiile creeaza oportunitati pentru mediul de afaceri, de aceea trebuie predictibilitate atat pentru impozite si taxe, cat si pentru cheltuieli.”

„Mediul de afaceri are nevoie de oxigen. Important este momentul. Cum este ploaia pentru cultura agricola. Eu asta sustin in cadrul partidului din care fac parte. Daca tai banii de investitii, oamenii isi pierd locurile de munca. Degeaba scazi TVA-ul, daca oamenii nu au cu ce sa plateasca.”

„Orice reducere de impozite si taxe trebuie sa se faca in momentul acesta, dar sa nu se introduca altele de compensare. Deoarece se strica totul asa”, este de parere domnul Ialomitianu.

„Este o perioada buna pentru afaceri. Statul trebuie sa fie grijuliu si sa nu va incurce.”

 ***

Urmatorul speaker este Bogdan Micu, CEO la Alpin SUN GmbH, Presedintele Fundatiei Micu Bogdan, Presedintele Asociatiei RSQA (salvati animalele fara stapan), Presedintele Asociatiei Brasovene de Alpinism si Escalada Club Sportiv Natural High. Bogdan ne vorbeste despre „Antreprenorul roman in strainatate”.

„Ce inseamna pentru noi sa fim un investitor, sa nu fim un angajat?” este intrebarea cu care incepe prezentarea.

El a decis sa faca afaceri in afara. „In Germania se spunea ca economia merge bine, astfel ca am luat avionul spre Munchen, cu 400 de euro in buzunar. Dupa cateva luni, am reusit sa obtin cateva contracte. Mi-am dat seama ca eu, ca roman, stiu sa fac afaceri mai bine decat nemtii. In plus, aveam acces la o piata de munca mare. Am creat o firma nemteasca cu capital 100% romanesc.”

„Inainte de perioada economica proasta din Germania, am decis sa fac afaceri si in alte tari. In Belgia si in Anglia, de exemplu. Din discutiile cu europenii, am aflat ca si ei investesc in alte tari. Noi ca romani, am fost foarte bine vazuti. Este foarte usor sa faci afaceri in strainatate ca roman, incat este incredibil.”

„Oportunitatile ni le putem lua singuri si putem aduce afaceri foarte bune in Romania. Incercati sa va vindeti in afara si sa aduceti bani in tara. Atunci economia va creste foarte mult.”

***

Urmatorul speaker este Alexandru Borcea. Co-fondator si presedinte ARIES si co-fondator al Camerei de Comert Romano Germane. A organizat impreuna cu staff-ul ARIES peste 100 de delegatii ale industriei ICT in strainatate, pe toate continentele, a organizat peste 50 de evenimente interne si a coordonat, ca partener din Romania, peste 20 de proiecte europene pentru sprijinirea inovarii din Romania si a competitivitatii firmelor membre.

 Acesta ne vorbeste despre importanta noii paradigme a economiei.

„Desi suntem de parere ca responsabil pentru situatia economica este Guvernul, trebuie sa ne uitam si in urma la actiunile noastre. Daca sunteti uniti si puteti sa va conturati o viziune, atunci acel lucru se poate intampla. Daca vrei, poti, dar impreuna cu ceilalti. Impreuna putem face mult mai mult, decat ar putea sa faca unul singur. Trebuie sa creem intre noi mai multi vectori de incredere. Dau exemplul clusterelor care colaboreaza in mod natural.”

„Daca nu avem incredere in noi la nivel local, este greu sa creem punti de incredere la nivel mai mare.”

***

Roxana Minzatu este urmatoarea pe lista speakerilor. Discursul ei este despre „Oportunitatile de finantare pentru IMM prin programe operationale in perioada 2014-2020”.

Roxana Minzatu este Secretar de stat in cadrul Ministerului Fondurilor Europene, conduce Organizatia de femei a PSD Brasov si are expertiza in domeniul administratiei si al fondurilor europene.

Ne prezinta programul FESI – Fondurile Europene Structurale si de Investitii.

http://www.afir.info, http://www.fonduri-ue.ro si http://www.adrcentru.ro sunt site-urile pe care puteti intra pentru a afla mai multe informatii despre programele operationale pe care le puteti accesa. Un total de 4,5 miliarde de euro care se pot duce catre mediul privat.

Domeniile care vor fi prioritare: Bioeconomia, Tehnologia informatiei si a comunicatiilor, spatiu si securitate, Energie, mediu si schimbari climatice, Eco-nanotehnologii si materiale avansate, Turism si ecoturism, Industrii creative, Industria auto, Sanatate, Procesarea alimentelor etc.

Ghiduri publicate spre consultare se gasesc pe: http://www.poc.research.ro.

Se vorbeste despre stagiile de practica si uceniciile platite de care vor beneficia atat tanarul somer, cat si angajatorul. Companiile care vor dori sa angajeze tineri, se pot informa si pot aplica la programele operationale aferente.

***

In cateva momente va lua cuvantul domnul  Richard Reese, CEO al Camerei de Comert Britanico-Romana. Tema prezentarii lui este „The British Business Center: Discover new opportunities for your business”.

Pe langa supravegherea dezvoltarii si punerii in aplicare a Centrului de Afaceri Britanic, Richard Reese  lucreaza pentru a atrage afaceri britanice in Romania si pentru cresterea relatiilor comerciale dintre Marea Britanie si tara noastra.

„Cum am ajuns de la antreprenor sa lucrez la Camera de Comert Britanica? Este o organizatie usor diferita, axata pe comert, o actiune de antreprenoriat, sustinuta de Guvern. Este absolut necesar sa marim investitiile intre Marea Britanie si Romania, deoarece prin investitii sunt create noi locuri de munca si se aduce valoare. Suntem aici sa va ajutam sa va mariti afacerea. Trebuie doar sa ne spuneti care sunt planurile voastre, ce nevoi aveti, care sunt ideile voastre de expansiune si de ce resurse aveti nevoie.”

Pentru mai multe detalii accesati: http://www.brcconline.ro.

***

Dupa pauza de cafea si de networking, conferinta continua cu partea a doua.

Urmatorul speaker pe lista este Corina Dragomirescu cu tema „Influentarea deciziei publice – intre stiinta si nestiinta”. Doamna Dragomirescu este fondator al Academiei de Advocacy in cadrul careia initiaza, aplica spre finantare si coordoneaza toate proiectele organizatiei. Este co+initiator a introducerii in codul ocupational din Romania a unei noi ocupatii denumita „specialist in activitatea de lobby”, cod COR 243220.

„Organizatiile de afaceri si-au dat seama ca au nevoie de o asociatie care sa ii sprijine in demersurile pe care le fac. Asa s-a nascut Academia de Advocacy. Dincolo de parteneriate si de schimburi de experienta, nu va deranjeaza legislatia deloc? Cel mai ieftin sa influentam o legislatie este sa influentam transparent legislatia, in faza de proiect. Organizatiile, de orice fel ar fi ele, trebuie sa reprezinte interesele membrilor. Adica sa faca lobby si advocacy,” spune Corina Dragomirescu.

„Este un mecanism simplu. Atunci cand vrem sa modificam o legislatie, argumentele economice pe care le aducem, ar trebui sa faca putina atingere la bugetul public. Trebuie sa avem in spatele nostru un numar de persoane pe care le reprezentam si sa prezervam bugetul public, sa nu il atacam. Acestia sunt cei doi pasi pentru a putea modifica legislatia in favoarea noastra.”

„Avem o sansa sa ni se deschida usa daca se tine cont de cei doi pasi. Vinovati de situatia in care se afla mediul de afaceri nu sunt doar politicienii, ci si noi pentru ca nu luptam pentru interesele noastre.”

Ca raspuns la o intrebare din sala: „Traficul de influenta este diferit de lobby. Diferenta dintre ei este distinctia dintre comert si contrabanda. O faci cu acte, sau fara acte. Traficul de influenta este foarte clar delimitat. „

***

Sorina Blejan este urmatoarea pe lista. Consultant in management, aceasta se ocupa cu coordonarea si redactarea proiectelor lansate prin programe comunitare si nationale si mentinerea relatiei cu Autoritatea Contractanta si cu partenerii de proiect.

Ea ne va vorbi despre „Cresterea capacitatii de internationalizare a firmelor prin Reteaua Suport pentru Afaceri & Inovare Enterprise Europe Network”.

Enterprise Europe Network este o retea a Uniunii Europene pentru IMM-uri demarata in 2008. Ofera informatii si consultanta gratuita agentilor economici, in scopul competitivitatii si gradului de inovare. Mai multe pe site-ul: http://www.een.ec.europa.eu.

Brasovul este reprezentat printr-un consortiu: consortiul BISnet Transylvania. Acesta ofera asistenta pentru identificarea pietelor de interes, aspecte juridice si comerciale sau incheierea acordurilor comerciale sau de alta natura.

***

Ioana Dobrescu, Key Account Manager Kronwell, sustine o prezentare despre hotel si despre serviciile oferite de acesta.

***

Next on the list: Stefan Timofti. El va vorbi despre Casa de Vinuri Cotnari.

Stefan Timofti este Sommelier & Event Manager la Casa de Vinuri Cotnari si trainer pentru personalul din restaurante.

„Casa de Vinuri s-a reinventat. In 2007 a inceput un proiect de noi plantatii cu soiuri noi. Vinul de Cotnari este cel mai bine vandut din Romania, cu investitori romani. Au fost lansate doua categorii de vin pentru programul HoReCa.”

„Industria hospitalitatii din Romania este la pamant. Ar trebui sa fie la nivel mult mai inalt.”

***

Urmatorul invitat este  Silvia Sumedrea cu tema „Impreuna pentru viitor”.

Economist, conferentiar universitar doctor, coordonator al programului de masterat Management si strategii de afaceri din cadrul Universitatii Transilvania din Brasov. Prodecan al Facultatii de Stiinte Economice si Administrarea Afacerilor din 2012.

„Pe noi ne intereseaza sa fim membri activi ai comunitatii. Ne intereseaza sa formam clustere, dar si accesarea de fonduri europene.”

„Sunt 25 de ani de invatamant economic la Brasov. Brasovul este un oras foarte dinamic, in care continua sa se desfasoare afaceri in foarte multe domenii.”

Doamna Sumedrea ne prezinta informatii despre Facultatea de Stiinte Economice si Administrarea Afacerilor din Brasov. Facultatea este implicata in diferite parteneriate cu mediul de afaceri. „Noi trebuie sa stim cum sa fie viitorul economist, care sunt lucrurile care conteaza cu adevarat pentru un om de afaceri, astfel ca invitam oameni din mediul business sa sustina prezentari in fata studentilor nostri.”

„Ne dorim in continuare ca mediul de afaceri brasovean sa vina catre noi. Ne dorim parteneri de business, asa incat sa fim un partener credibil si pe mai departe in dezvoltarea orasului.”

***

 Andrei Tabarcea este urmatorul speaker in cadrul conferintei.

Andrei este consultant in finantari, management de proiect si investitii, iar din 2014 este partener al platformei www.businessangels.ro.

„Business Angels pleaca de la o problema foarte simpla: deficitul de finantare. Am incercat sa realizam o punere fata in fata intre start-up-uri si investitori. Vrem sa vedem cat mai multe start-up-uri care sa fie finantate. Suntem in cautare continua de investitori seriosi pentru extindere nationala.”

„Intre 2-4 noiembrie 2015 va avea loc o conferinta organizata de noi, prima de acest fel: Investment Opportunities for European Emerging Markets. Va contine sesiuni de pitching, networking, workshop-uri.” Detalii pe site-ul: http://www.businessangelsromania.ro.

***

Christian Macedonschi este membru al Clubului Economic German, membru al Forumului Romano-German de la Berlin, membru in Forumul Democratic al Germanilor din Romania si presedintele Asociatiei de Dezvoltare Turistica din judetul Brasov. Responsabil pentru incheierea parteneriatului Brasov – Nürnberg, domnul Macedonschi ne vorbeste despre conceptul de „Smart cities”.

„Pentru ca imi doresc ca Brasovul sa fie unul dintre orasele inteligente ale Europei, va prezint conceptul de smart city. De ce ne dorim sa traim intr-un oras inteligent? Fiindca dorim sa traim mai bine. Sa ne petrecem mai putin timp in blocajele de trafic sau la cozile din cadrul anumitor institutii,” este de parere domnul Macedonschi.

„Orase cu peste 1 milion de locuitori erau peste 500 in 2011. In 2040 si zona metropolitana a Brasovului va avea 1 milion de locuitori.”

„Dezvoltarea orasului este benefica pentru locuitori, pentru mediul de afaceri si pentru turisti. Toate merg mana in mana. Dezvoltarea prin inovatie este o sansa mare pentru noi toti, aceasta fiind motorul pentru smart cities.”

„Nu totul se bazeaza pe tehnologie. Ci pe oameni, deoarece acestia inventeaza tehnologia. „

***

Ultimul speaker inaintea celor doua workshop-uri este Ovidiu Doru Slimac. Presedinte al Sindicatului National al Specialistilor Experti in Achizitii Publice (S.E.A.P.), Comisar Organizatia Apararii Drepturilor Omului din Romania, jud. Brasov, Specialist Expert in Achizitii Publice, domnul Slimac ne vorbeste despre Strategia UE pentru regiunea Dunarii.

La strategia Dunarii participa 14 state, 9 state membre UE si 5 state ne-membre UE. Aceasta este o platforma pentru aprofundarea si extinderea Macroregiunii Dunarii.

„Sa curgem lin ca Dunarea, sa crestem falnici precum Carpatii!” Frumos slogan. 🙂

***

In urmatoarele minute va avea loc lansarea de carte „Totul despre femei” – autor Catrinel Zaharia.

Catrinel Zaharia detine, impreuna cu sotul sau, firma Extind Management, specializata in consultanta de management, oferirea de solutii personalizate in managementul financiar si in organizarea de cursuri de formare profesionala si dezvoltare personala.

TOTUL PENTRU FEMEI – mic tratat de regasire este o carte despre autenticul feminin in toate ipostazele sale, o carte in care femeile se vor regasi, iar barbatii vor avea sansa sa inteleaga o mica parte din mult-povestitul mister feminin.

„Aceasta carte nu este despre cateva retete fabricate pentru ceva. Este despre asumare, despre real. Este o carte fireasca. In ea am abordat subiecte de viata, despre situatii cu care ne confruntam fiecare. Bucurati-va de viata in fiecare zi!”

***

Urmeaza un workshop combinat (in loc de cele doua anuntate in prealabil), avand topicurile: „Finantari europene: fondurile europene 2014-2020 – o oportunitate pentru dezvoltarea Romaniei” si „Dezvoltarea afacerii cu ajutorul clusterelor.” Prezentari de cate 5 minute, urmate de o sesiune de intrebari si raspunsuri intre speakeri si participantii aflati in sala.

Speakeri Adrian TeposuAndrei Tabarcea, Radu Limpede, Lajos VajdaChristina Leucuta, Costin Lianu, Diana Mardarovici.

Christina Leucuta este Senior Consultant la CLUSTERO – Asociatia Clusterelor din Romania cu peste 10 ani de experienta in managementul proiectelor privind inovarea sociala si politicile de clustere.

„Clusterul este un instrument de dezvoltare regionala care a aparut ca o necesitate pentru dezvoltarea economica, bazat pe inovare. O structura asociativa de tip retea intre mediul economic, mediul de cercetare, administratii publice si entitatile catalizator”, precizeaza ea.

„Un cluster apare ca urmare a unei analiza SWOT. Acesta trebuie sa aiba neaparat ceva inovativ pentru ca declinul sa fie cat mai departe.”

Lajos Vajda este Directorul Incubatorului de Afaceri din Sfantu Gheorghe, Vicepresedintele Asociatiei Clusterelor din Romania si Presedintele Clusterului Green Energy. El ne va vorbi despre „Rolul clusterelor in dezvoltarea regionala.”

In zona Brasovului avem 4-5 clustere, mai ales in domeniul industrial. „In cazul clusterului trebuie sa vorbim despre cooperare. Cooperarea entitatilor din cadrul lui. La nivelul clusterului exista posibilitatea ca mediul economic impreuna cu cercetarea sa genereze proiecte”, declara domnul Vajda.

„Pentru mine, daca un cluster nu este inovativ, atunci acela nu exista.”

Costin Lianu este director general adjunct cu Dezvoltarea Exporturilor la Ministerul Economiei si initiator al mai multor proiecte de succes in dezvoltarea Exporturilor.

„Entitatile din clustere coopereaza in grupuri teritoriale, atragand mai multi actori in care se impart cunostinte, resurse umane etc. Clusterul este o experienta antreprenoriala.”

Radu Limpede este antreprenor de 12 ani in domeniul Consultantei strategice, de dezvoltare si financiare pentru IMM si companii din Romania: www.euadvisory.ro.

„Sa va ganditi si la componenta neinstitutionalizata. Ganditi-va la modelul Sillicon Valley”, declara acesta.

„Este un fenomen nou. Cred ca este nevoie in Romania de asa ceva.”

Adrian Tabarcea: „Cu privire la Business Angels, noi suntem mereu deschisi la colaborare.”

Diana Mardarovici este Vice Presedinte Dezvoltare Junior Chamber International Romania.

„Clusterele au existat dintotdeauna. Daca avem nevoie de fonduri europene, atunci trebuie sa le cerem.”

„Cum sa ajungi antreprenor? Toate informatiile relevante le puteti gasi la oameni care sunt deja antreprenori. Va incurajez sa participati la cat mai multe cluburi de know-how.”

„Totul se intampla intre oameni. Romania este intr-o criza permanenta de incredere. Daca nu avem incredere unii in altii, nu vom dezvolta nici clustere, nici guverne, nici antreprenori.”

Adrian Teposu are peste 15 ani experienta si peste 15 ani de consiliere si sustinere a mediului de afaceri. A fondat si conduce compania Contana SRL, companie specializata in optimizarea taxelor, contabilitate, consultanta fiscala, salarizare.

„Exista clustere care genereaza promulgarea unor legi. Asta inseamna cooperare, cooperare inteligenta. Trebuie sa cooperezi si sa-ti unesti puterile cu cineva.”

„De ce este interesant sa fii antreprenor? Un salariat lucreaza pentru bugetul de stat 5 luni intr-un an. Asta este o realitate. Diferenta dintre el si antreprenor este ca el nu vede niciodata banii aia. Este o diferenta majora. Salariatii se bazeaza pe siguranta.”

„Cele mai multe idei de afaceri sunt in mormant. Sunt oameni care nu au avut curaj sa le aplice si le-au luat cu ei. Este macabru, dar aceasta este realitatea.”

***

Acesta a fost desfasuratorul conferintei Afaceri.ro de la Brasov. Sper ca am reusit sa redau cele mai importante exemple, sfaturi si idei dintr-un domeniu nou mie. Ii felicit pe organizatori si le multumesc pentru invitatie! Am invatat multe lucruri noi astazi.

Sursa: https://teodoranastase.wordpress.com/2015/04/17/live-blogging-de-la-conferinta-afaceri-ro-brasov-2015/.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.