FRESH

24
iul.

IMM-urile romanesti nu au forta: doar unu din cinci se duce la export

Dezvoltarea redusa si lipsa puterii economice a IMM-urilor din Romania nu le permit sa iasa pe pietele externe, astfel ca circa 85% dintre acestea actioneaza pe piata locala, 14% isi duc serviciile si produsele la export in piata din Uniunea Europeana (UE) si doar 6% exporta pe pietele unor tari din afara UE, arata datele din lucrarea Carta IMM-urilor din Romania 2017.

„Observam ca peste patru din cinci entitati mici si mijlocii se focalizeaza asupra pietei locale, intrucat talia mai redusa nu le confera puterea economica de a patrunde si pe alte piete. Procentajele intreprinderilor care realizeaza produse si servicii pentru piata locala variaza invers proportional cu vechimea companiilor“, se explica in lucrarea citata. Puterea scazuta a IMM-urilor la export se vede si in valoarea livrarilor pe pietele externe.

Sterica Fudulea, secretar de stat in cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, spunea ca IMM-urile rea­lizea­za 17% din valoarea totala a exporturilor, in conditiile in care media UE este de 30%, si ca ministerul doreste sa sustina exporturile in randul acestor categorii de firme, venindule in ajutor cu „Programul de Internationalizare“.

Sursa: Ziarul Financiar

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.