FRESH

23
mart.

Experiența participanților Misiunii economice Afaceri.ro Macedonia de Nord 2021

Abonează-te la Afaceri.ro Newsletter!

Cum a fost în Macedonia de Nord? Experiența participanților Misiunii economice Afaceri.ro Macedonia de Nord 2021

Participantulu Misiunii economice Afaceri.ro în Macedoania de Nord 2021 ne-a împărtășit o parte de impresiile pe care le-a trait în cadrul misiunii economice.

„Afaceri.ro Macedonia de Nord 2021 – O experiență culturală unică!


La doar câteva sute de kilometri de la sud de granița României se află comunitate cu puternice legături istorice, culturale și etnice cu poporul român.


În Maloviște, sat în care au viețuit cândva 700 de familii de aromâni, am poposit la Ana și Slobodan, bucuroși de oaspeții inopinați din România. Gazdele, la care am regăsit ospitalitatea proverbială a poporului român, n-au povestit despre istoria satului, despre legăturile cu România și despre cultura aromânilor. Ne-au servit cu socată rece și lichior de nuci pe care, cum spune Ana “putem șî muierili s-o bem”.

Casele de piatră, construite pe două nivele, multe dintre ele părăsite sau chiar în ruină, ne dezvăluie existența în trecut a unei comunități prospere, de oameni gospodari. La cârciuma din sat ne-am întreținut la o bere cu localnicii, care ne-au vorbit cu mândrie despre rădăcinile maloviștene ale Simonei Halep (bunicii ei au trăit în Maloviște) și cunoștințele lor despre România.

Îm Muloviște au existat cândva școli românești și nuclee filoromâne. Graiul lor este derivat din limba latină, astfel că, parțial, este de înțeles pentru noi: mâine, poimâine, sărbătoare, apă, vale, munte, izvor, acasă, șî noi, pe lângă baltă, toată lumea, nu are cale, bună este apa, zmieură.

Ne-am luat “La bunî videri” de la locuitorii din Maloviște și ”ltă oară, ca-n ar ghiniț”, Ana ne promite să ne gătească gogoși tradiționale de-ale lor.

Experianța noastră culturală s-a îmbogățit și cu vizitarea orașului Cruchevo, unde s-a născut Pitu Guli (Pitu Vlahul), eroul aromân al macedonenilor și bulgarilor, orașului Ohrida, unde în secolul XVI Arhiepiscopia de aici a subordonat vremelnic și eparhiile Moldovei și Munteniei și Bitola, ”capitala” aromânilor din Macedonia de Nord, locul în care funcționează ”Comunitatea Armânească” și Liceul Armân, iar limba armână este una dintre limbile oficiale.

Misiunea Economică Afaceri.ro Balcanii de Vest 2022 include în program traseul cultural al aromânilor din Macedonia de Nord.”

Traieste și tu aceste experiențe! Înscrie-te la Misiunea economică Afaceri.ro Western Balkans care se va desfășura în perioada 24-31 Mai 2022!


Despre

Afaceri.ro este un program de conferințe, misiuni economice și tabere de instruire, gândite să îmbine educația cu explorarea, care sunt derulate cu scopul de a ajuta antreprenorii din companiile românești să se dezvolte și să devină mai competitivi, oferindu-le participanților oportunități de a explora piețe externe, culturi diferite, abordări diverse și de a forma legături ce se pot transforma în potențiale afaceri profitabile. Acest program are la activ reușite concrete și rezultate pe multiple planuri, până în acest moment având deja realizate misiuni economice și bootcamp-uri în diverse orașe din Japonia, Uzbekistan, Coreea de Sud, Republica Moldova, Ucraina, Austria, Italia, Anglia, Norvegia, Statele Unite ale Americii, China, Nepal, Kazahstan, Azerbaidjan, Georgia, Israel, Rusia si altele.

Cătălina Negru 

Organizator

E-mail: catalina.negru@arhipelago.com 

Telefon: 0730401896.

Abonează-te la Afaceri.ro Newsletter!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.