FRESH

Pretul petrolului
3
feb.

Business Atlas: Efectul de domino al scaderii pretului petrolului

De ce vanzarile Apple au mers mai incet anul trecut? Din cauza petrolului. In ultimii 75 de ani, toate crizele economice au fost precedate de o crestere a pretului „aurului negru”, insa, anunta Bloomberg, marea ingrijorare a 2016 e ca preturile scazute s-ar putea sa impinga economia globala intr-o spirala.

Acest lucru se intampla pentru ca economia lumii se bazeaza mai mult pe tarile in curs de dezvoltare, decat o facea in urma cu 15 sau 25 de ani. In plus, marile tari in curs de dezvoltare (cu exceptia Chinei si Indiei) sunt bogate in marfuri si petrol, iar aceste tari insumeaza 40% din PIB-ul global, aproape dublu decat in urma cu 25 de ani.
De la Rusia, Arabia Saudita, Nigeria si Brazilia, cresterea economica nationala a incetinit, a stagnat sau chiar s-a contractat, iar FMI si Banca Mondiala sunt in discutii cu Azerbaidjan si Suriname pentru a le oferi ajutoare de urgenta.

De ce a scazut pretul? The New York times spune ca totul sa reduce la conceptul de baza al economiei: cerere si oferta. Productia interna a americanilor aproape s-a dublat in ultimii ani, petrolul unor tari ca Arabia Saudita, Nigeria si Algeria trebuie sa concureze acum pe pietele asiatice, companiile canadiene si irakiene se dezvolta de la an la an, in plus cererea pe piata europeana scade pentru ca masinile devin din ce in ce mai eficiente energetic. Un grafic al evolutiei preturilor petrolului gasiti aici.

Bryan Rich, editorialist la Forbes, spunea saptamana trecuta ca pretul „periculos” de scazut ar putea duce la o situatie economica mai grava decat „marea recesiune”. Ca sa evitam, una din solutiile pe care el le enumera ar fi ca Bancile Centrale sa cumpere petrol. Iar Banca Japoniei deja a intrat in actiune.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.