Stiri economie
19
feb.

Business Atlas, 19 februarie 2016

Economia mondială are nevoie de ajutor. Cu acest mesaj a iesit in fata presei OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) saptamana trecuta, dupa ce a revenit asupra previziunilor fiscale pe 2016. „Economiile Braziliei, Germaniei si Statelor Unite incetinesc, iar unele economii emergente risca o volatilitate a cursului de schimb”, precizeaza Bloomberg.

In plus, PIB va creste cu 3% in acest an, acelasi procent ca in 2015, dar cu 0.3 procente mai putin decat previziunea initiala din noiembrie. Cum se vede asta in dolari sau euro? Urmariti analiza facuta de jurnalistii de la televiziunea americana.

50 cele mai inovative companii din lume. Revista Fast Company a publicat in ultimul sau numar topul celor mai inovative companii din lume, iar pe primul loc se afla… Buzzfeed, siteul care a inceput cu cateva poze amuzante, iar acum are peste 5 miliarde de vizualizari in fiecare fiecare luna. Dar de ce le-au acordat acest loc intai? Pentru ca, spun editorii revistei, BuzzFeed a reusit sa arate ca este esential sa-ti schimbi si modelezi continutul in functie de platforma pe care-l promovezi, indiferent ca vorbim de teste de personalitate sau de investigatii jurnalistice.

Pe locul doi se afla mult prea uriasul Facebook, care a reusit sa-si pastreze atitudinea de start up, in ciuda miliardelor de dolari pe care le are in conturi. Mai multe informatii despre clasament, ce alte companii sunt, dar si care au fost criteriile gasiti pe site-ul Fastcompany.

Capitalismul ne va infometa. Nu-i o gluma, e mesajul pe care Drew Hansen, seful diviziei de Operatiuni Business si Dezvoltare Corporate de la Qualtrics (una din cele mai mari companii care face softuri de cercetare) l-a spus in ultimul sau editorial din Forbes.com. El face o scurta sinteza, combinata cu statisticile unor institutii ca ONU, Harvard Medical School sau US Census si spune ca daca nu ne schimbam valorile si stilul de viata, chiar nu vom mai avea ce manca in 35 de ani, cand vom fi aproape 10 miliarde de locuitori pe planeta.

„Capitalismul companiilor este dedicat cautarii neincetate a cresterii, chiar daca aceasta distruge planeta si ameninta sanatatea oamenilor. Trebuie sa formam un nou sistem: unul in care cresterea economica va fi in echilibru cu sustenabilitatea si prosperitatea oamenilor”, adauga el. Imaginea – care nu-i deloc apocalitica, in ciuda titlului – poate fi citita pe Forbes.

Ikea e acuzata de evaziune fiscala. Se pare ca cel mai mare retailer de mobila la nivel mondial s-ar fi folosit de niste „masinatiuni fiscale” pentru a evita plata a peste un miliard de euro de-a lungul unei perioade de sase ani (2009-2014), scrie Euronews. Conform unui studiu pe care europarlamentarii verzi l-au comandat, Ikea a reusit sa evite plata taxelor transferandu-si profiturile pe franciza printr-o companie olandeza si posibil prin Luxembourg si Liechtenstein.

Comisia Europeana, adauga Euronews, a spus ca va cerceta aceasta problema. Executivul de la Bruxelles s-a mai intalnit cu o astfel de situatie, iar in trecut le-a cerut autotirtatilor din olandeze si celor din Luxemburg sa sa recupereze aproximativ 30 de milioane de euro din taxele pe care Starbucks si Fiat Chrysler le datorau.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.