FRESH

19
apr.

Afaceri.ro Suceava: dr. ing. Augustin Purnus: “Traim intr-un spatiu crepuscular, provocator”

Prezent la conferinta de la Suceava, profesorul Augustin Purnus a explicat audientei cum se calculeaza riscurile intr-un business.

“De ce esuam? Pentru ca, de multe ori suntem prea absorbiti de ceea ce facem si nu luam in considerare ce se intampla in jurul unei afaceri”, a explicat Purnus, subliniind ca identificarea si evaluarea riscurilor sunt obligatorii pentru un antreprenor.

Directorul general de la Spider Management a explicat ca exista instrumente diverse, inclusiv solutii software, pentru calcularea riscurilor, dar i-a sfatuit pe oamenii de afaceri sa foloseasca, in lipsa de altceva, o metoda mai simpla, “semi-probabilista” –Abordarea celor 3 scenarii.

Augustin Purnus le-a recomandat antreprenorilor sa proiecteze 3 scenarii, unul optimist – in care toate merg struna – dar cu sanse mici de a se indeplini, unul pesimist – in care multe lucruri merg prost – iarasi cu sanse reduse de a se intampla, iar intre cele doua extreme sa proiecteze un al treilea scenariu, mult mai probabil a se intampla.

Managerul de la Spider le-a cerut antreprenorilor sa fixeze o tinta (o cifra de afaceri, spre exemplu) in cadrul fiecarui scenariu, apoi a oferit o formula de calcul prin care se calculeaza probabilitatea atingerii acelei tinte.

“Aceste calcule sunt esentiale pentru managementul tendintelor. Acesta ne permite sa intervenim din timp pentru a redresa o situatie, inainte ca lucrurile s-o ia razna”, a subliniat Augustin Purnus.

Prin astfel de calcule putem evita sa ajungem in situatii nedorite, iar profesorul a dat ca exemplu concret o simulare facuta in cazul unui proiect cu finantare europeana.

Datele aratau ca, in ciuda finantarii generoase, modul in care se derula proiectul presupunea ca beneficiarul sa detina in anumite momente aproape 65% din valoare, ceea ce ar fi dus foarte probabil la un blocaj, din cauza lipsei de lichiditati.

“Traim intr-un spatiu crepuscular, provocator. Uneori, cand simti ca riscurile depasesc gradul tau de toleranta, te opresti, iar aceasta poate fi o decizie salvatoare”, a concluzionat Augustin Purnus (sursa: Finantare.ro).

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.