FRESH

2
dec.

Afaceri.ro Bucuresti: Florin Talpes, CEO Bitdefender, critica „slaba performanta a invatamantului superior romanesc”

Florin_TalpesFlorin Talpes, CEO al Bitdefender si unul dintre pionierii sectorului ITC in Romania, a starnit rumoare la Conferinta Afaceri.ro Bucuresti, expunandu-si opiniile cu privire la starea inovarii in tara noastra si criticand lipsa de implicare a invatamantului universitar in realitatile economice romanesti.

„Piata interna este dominata de multinationale, care isi fac munca de cercetare in alta parte. Chiar si la export, care cunoaste o revenire, sunt putine marci romanesti. Realitatea este ca atat piata interna, cat si exporturile, nu se bazeaza pe inovatie creata in Romania”, a subliniat Florin Talpes.

Fondatorul Bitdefender adaugat ca nu crede in rolul conducator al cercetarii cu finantare guvernamentala si a criticat rolul pasiv jucat de invatamantul superior romanesc. „In statistici Romania sta foarte prost la colaborarea dintre universitati si industrie. Asta e realitatea: sunt doua lumi diferite, intre care exista foarte putine legaturi”, a aratat Talpes.

Seful Bitdefender a mai punctat ca „nu trece nimic din knowledge in piata”, ca urmare acestor blocaje.

„Avem talente in cercetare si dezvoltare, dar cand sa le ducem pe piata, avem o mare problema. In primul rand, lipsesc abilitatile si cunostintele pe partea de design. Apoi, lipseste partea de marketing. Degeaba ai produsul, daca n-ai ce face cu el”, a subliniat Talpes. Acesta arata ca invatamantul superior romanesc nu suplineste in mod corect cererea din economie. „Avem absolventi pe care ii angajam si descoperim ca au creierul „cablat”, dar e cablat gresit”, a subliniat seful Bitdefender.

Talpes a adaugat ca solutia relansarii in sectorul de cercetare sta in mana antreprenorilor, in capacitatea industriilor creative de a se „auto-guverna”, de a promova strategii si de a crea structuri de executie care sa serveasca intereselor comune.

Conferinta Afaceri.ro Bucuresti este un eveniment organizat de Arhipelago Interactive alaturi de CLUSTERO, Acces Project Investments, Volksbank si Loop Operations si are ca tematica clusterele inovative, vazute ca factori-cheie in specializarea economica inteligenta.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.