FRESH

Afaceri.ro Iasi
6
apr.

Rezumatul Conferintei Afaceri.ro Iasi: 4 aprilie 2017

Marti, 4 aprilie 2017, a avut loc debutul seriei de conferinte Afaceri.ro din acest an, care s-a desfasurat la Iasi. Timp de o zi, participantii si speakerii au purtat discutii si au incercat sa gaseasca impreuna raspunsuri la intrebari si provocari cu care se confrunta antreprenorii in anul 2017, dar si solutii pentru dezvoltarea orasului Iasi si a regiunii de Nord-Est in contextul dezvoltarii socio-economice a intregii tari si chiar a Europei.

Va invitam sa urmariti mai jos rezumatul care a fost actualizat in timp real in ziua evenimentului cu sprijinul Sorinei Chirila de la https://zambetulsoarelui.wordpress.com/.


Update ora 14:17: Urmeaza o sesiune B2B

Update ora 14:06: Panelul 4, Entrepreneurship: Challenges and road to success, s-a finalizat.

Afaceri.ro Iasi

Moderator a fost George Onofrei, iar invitatii de seama: Angela Achitei (CEO Util Deco & Presedinte ADV Romania), Marius Maier (Manager General & Owner CMC Grup Broker de Asigurare), Florin Jianu (Initiator, Start-up Nation Romania).

S-au adunat idei pe tema propusa care s-au concretizat cu:

  • Fluctuatia de aplicare pentru programul Start-up Nation a devenit ce nu s-a dorit;
  • Atentia sporita asupra domeniului social si cum (nu) sunt sustinute activitatile de acest gen;
  • Expertiza romaneasca nu este folosita la capacitatea care trebuie pentru a genera profit, sub toate formele, in Romania.

Update ora 13:15: Panelul 3, Opportunities for Managers & Entrepreneurs, s-a incheiat.

Afaceri.ro Iasi

Tema principala a fost dezbatuta de Octavian Badescu (Fondator si actionar majoritar, Sameday Courier), Peter Barta (Director Executiv, Fundatia Post Privatizare), Doru Lionachescu (Membru Board, Banca Transilvania & BT Capital Partners), Dan Zaharia (Senior Leasing Consultant, Extind Management) si moderata de George Onofrei (Redactor-sef, Iasul in afaceri).

S-au punctat urmatoarele aspecte:

  • Iasul, ca orice oras, trebuie sa evite mimetismul si sa se concentreze mai degraba pe un diferentiator local.
    Se promoveaza si deschiderea catre colaborare intre firme si pe o eventuala axare pe parteneriat;
  • Guvernarea locala inseamna succes pentru orasul in care traiesti;
  • In deschiderea unei afaceri este de preferat sa urmezi un asa-zis „Road-Map”: Un plan orientativ de unde pleci si unde doresti sa ajungi;
  • Ca sa devii bun in afaceri, este necesar sa te pregatesti constant;
  • Capitalul romanesc este asemeni unui jucator marginal, raportat la economia globala;
  • Exista in Romania un provincialism aproape generalizat (de exemplu nu se accepta manageri din strainatate pentru firmele locale);
  • S-a primit si un raspuns structurat la intrebarea: De ce antreprenorii din anumite zone au succes si altii nu?
    • Cultura antreprenoriala se invata in familie;
    • Accesul la finantare e important;
    • Clusterizare ca solutie – mai multe persoane reunite in preocupari similare.

Update ora 11:36: S-a finalizat panelul 2 – British-Romanian Opportunities.

Afaceri.ro Iasi

S-a purtat un dialog pe tema relatiilor comerciale intre Romania si Marea Britanie. Actorii principali ai discutiei, moderate de Alexandru Lazescu (Redactor şef, Revista 22), au fost Raluca Constantinescu (Director for Trade and Investement, British Emabassy in Bucharest), Mark Baulch (Business Development Manager, Hampshire Chamber of Commerce), Colin Lovering (Chairman British Romanian Chamber of Commerce) si Calin Huma (President, Bridge). Fiecare persoana a transmis informatii utile despre cooperarea bilaterala in afaceri Romania-Marea Britanie.

Se pot concluziona trei mari directii sugerate de invitati, pe aceasta tema:

  • Posibilul investitor din Marea Britanie gaseste in Romania sprijin pentru a realiza afaceri usor; S-a implementat un sistem in care birocratia sa nu mai devina motiv de esec, cand te conectezi la piata romaneasca;
  • In sens invers, investitorii romani sunt incurajati sa vina in Marea Britanie sa deschida o firma; Aici ajuta foarte mult sa cunosti tara si specificul ei, pentru ca exista un solid canal de distributie in afaceri;
  • Sistemul de afaceri nu trebuie sa depinda in totalitate de resursa umana (vezi cazul asigurarii securitatii, din toate punctele de vedere);
  • Reprezentantii din strainatate au asigurat faptul ca „prietenia de afaceri” nu se termina la inceput de Brexit. Este doar un motiv in plus pentru a determina intarirea relatiilor comerciale. De asemenea, au repetat faptul ca Hampshire este o locatie asemanatoare Iasului care poate sprijini colaborari bilaterale de succes.

Update ora 10:39 Prima parte a conferintei Afaceri.ro 2017 Forum – Iasi, open for business – s-a incheiat.

Afaceri.ro Iasi

Debutul a fost sustinut de Marius Alexa (CEO, Arhipelago), care a salutat participantii si a amintit despre scopul acestui eveniment.

S-a dat startul unei discutii despre Iasi, cu accent pe turism, evenimente si calitatea de oras modern, sustenabil.

Astfel, alaturi de moderatorul Gratian Mihailescu (fondator Urbanize Hub), invitatii Paul Butnariu (Presedinte Camera de Comert si Industrie Iasi), Radu Botez (Viceprimar Municipiul Iasi), Simona Metea (Sales Manager Romania, Blue Air), Mihai Bulai (Lector univ. dr. & initiator INTERFACE-IS), Ovidiu Biber (organizator festivalul Afterhills), Bogdan Baianu (organizator festivalul Neverwas) au tratat tema amintita anterior.

S-au putut desprinde urmatoarele concluzii:

  • Iasul are initiative pentru turism prezentat in cele mai mici detalii (platforma online cu informatii, dezvoltare aplicatii inteligente pe mobil, trafic alternativ in oras, pregatire de ghizi inca din timpul facultatii, crearea de harti speciale pentru turistii ce viziteaza pentru o perioada Iasul);
  • Simona Metea a punctat despre istoricul, prezentul si viitorul Blue Air in Romania, respectiv in Iasi ca baza operationala (de exemplu rutele noi catre Constanta si alte destinatii din tara si din strainatate);
  • Amanunte despre cum sa (nu) organizezi un eveniment ca Afterhills, Neverwas. Ce este de retinut este ca experienta organizatorilor a scos la lumina importanta colaborarii pentru a face un festival de succes. Se putea evita amanarea Neverwas la Iasi.

 

Evenimentul s-a desfasurat cu sprijinul partenerilor:

Parteneri principali: Blue Air, Primaria Municipiului Iasi, CMC Grup Broker de Asigurare

Sponsori:  WinMentor, Gramma Wines, City Boutique, Promos Collection, Autonom, Exonia.

Partener Travel: Travis

Parteneri suport: Camera de Comert Hampshire, Camera de Comert si Industrie Iasi, Camera de Comert si Industrie Vaslui, Camera de Comert si Industrie Neamt, Exquisite Photo, Atelier de Film, Smile Box, Galaxy Design, Essenza Quartet, Business Point Club, Red Penguin, Urbanize Hub, BizzClub, BNE Iasi, ARIES Moldova.

Parteneri media: Ziarul de Iasi, IasiFun, Radio Iasi, Viva FM, Branche, PIN Magazine, Radio Hit, IasiLive, Iasul in Afaceri, Portal Management, The Markers, Zambetul Soarelui, Comunicate de Afaceri, Jurnalul de Afaceri, Finantare.ro, PlanDeAfacere.ro, Managementul-Proiectelor.ro, Intreprinzatori.ro, Meteo.ro.

 

 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.