FRESH

Banca Nationala
11
apr.

Resourceletter: 11 aprilie 2016

4000 de euro pentru propria ta firmă fantoma. In plin scandal #Panamapapers, Economica.net ne arata cat de usor poate cineva sa-si deschida o afacere intr-un paradis fiscal. Autorul textului, publicat initial in 2007, ne arata ca nu ai nevoie decat de minimum 4000 de euro, dar daca vrei sa ai si actionari si directori nominali, ar trebui sa scoti cel putin 15000 de euro din buzunar. Mai multe detalii aici.

De ce Romania nu este, totusi, Silicon Valley al Europei. Desi ne mandrim cu numarul mare de programatori si de companii IT prezentate in tara, numarul startupurilor de tehnologie dezvoltate in romania este aproape „irelevant”, scrie StartupCafe.ro. Printre motive se numara: lipsa dialogului constructiv intre creator si finantator, antreprenorii din zona de tehnologie nu stiu sa-si promoveze produsele si nu exista investitori locali. O descrie completa gasiti in articolul StartupCafe.ro. Iar ca sa nu incheiem intr-o nota negativa, o lista a startup-urilor romanesti care deja au succes gasiti pe Capital.ro.

IMM-urile romanesti,mai profitabile decat firmele straine. In ultimii zece ani, firmele cu capital autohton au fost mai profitabile cu 30% decat cele cu capital strain, dar pierderile sunt la fel in ambele tabere, anunta site-ul finantare.ro. Conform Raportului de stabilitate financiara publicat de BNR, companiile romanesti prefera sa se autofinanteze, decat sa se imprumute de la banci, pe cand cele straine isi majoreaza datoria externa prin imprumuturi de la bancile mama. Care poate fi pericolul? „Bancile sunt supraexpuse pe garantiile imobiliare ale companiilor care mai fac imprumuturi in Romania pentru sustinerea cresterii economice”, anunta finantare.ro.

Fonduri europene pentru turismul romanesc. In urma cu o saptamana, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a lansat un apel de proiecte dedicat investitiilor in infrastructura in turism, scrie finantare.ro. Cu un buget de peste 97 de milioane de euro, beneficiarii vor trebui sa vină cu o cofinantare de minimum 2%, restul fiind asigurat de stat si de fondurile europene. Termenul de depunere este de 2 decembrie 2016, iar mai multe detalii gasiti aici.

Programul Rabla vrea sa-i convinga pe romani sa cumpere masini electrice. Din acest an, programul Rabla va subventiona si achizitionarea de masini hibride si electrice, anunta Agerpres. Cu un buget de 135 milioane de lei -32.5% mai putin decat anul trecut – statul vrea sa grabeasca tranzitia catre „economia verde” si sa ia in calcul si noile prevederi ale Acordului de la Paris. Ghidurile de finantare ar putea fi finalizate pana la finalul lunii aprilie.

Romania are una dintre cele mai mici rate ale somajului din UE. Ultimul raport Eurostat arata ca somajul de 6.5% plaseaza tara noastra in topul statelor cu cele mai putine persoane in cutarea unui loc de munca. Media europeana a fost de 8,9% in februarie iar printre statele cu cea mai ridicata rata se numara Spania (20,4%), Croatia (15,1%)si Cipru (12,3%). La coltul opus se afla state ca Germania si Cehia, unde somajul nu depaseste 4,5%.

Chiar si asa, aceasta veste nu ar trebui sa bucure Romania: „somajul foarte scazut la un numar de salariati care nu acopera nici un sfert din totalul populatiei din Romania ridica semne de intrebare privind modul in care se realizeaza aceste statistici”, spune Mediafax. Ingrijorator este faptul ca la o populatie de aproape 20 milioane de locuitori, doar 4,57 milioane au statutul de salariati.

Patru pasi pentru a destabiliza economia tarii. Sau, mai bine zis, care sunt cele patru avertismente pe care Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, le-a anuntat saptamana trecuta, cu ocazia publicarii Raportului de Stabilitate. Unul dintre avertismente, anunta Hotnews.ro, face referire la adoptarea euro: „ar fi indicat ca Romania sa semnalizeze in mod clar organismelor europene dorinta sa de continuare a integrarii, inclusiv prin adoptarea la un moment dat a monedei euro, chiar daca starea eurozonei nu este actualmente dintre cele mai bune”.

Un alt avertisment anunta presiunea la care va fi supusa economia din 2016, an electoral; guvernatorul atrage atentia asupra probabilitatii ridicate „de a aparea initiative similare darii in plata sau conversiei creditelor”, anunta hotnews.ro. Lista completa poate fi gasita pe site-ul de stiri.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.