FRESH

28
sept.

Piata ITC din Cernauti, la numai 200 km de Iasi

Autor: Dan Zaharia

IT Cernauti

Voi incepe direct cu concluzia: consider ca o vizita la Cernauti trebuie sa devina obligatorie in agenda oricarui HR Manager, Delivery Manager, Site Manager din companiile de ITC din Iasi.

Inainte de desfasurarea Misiunii Economice Afaceri.ro Cernauti 2015 stiam putin despre polul de talente din acea regiunea Chernivtsi cu o populatie totala de circa 2 milioane de locuitori si despre piata de birouri din Kiev.

Cu sprijinul Centric IT Solutions Romania si Ness SES am reusit sa aducem alaturi de noi ca si speaker principal pe d-l Varujan Pambuccian, membru in comisia de IT si tehnologie din Camera Deputatilor.

Astfel pipeline-ul anual este de circa 400-500 de absolventi relevanti pentru industria de ITC
• Universitatea Bucovina – Facultatea sistemelor de calcul si tehnologii;
• Universitatea de Economie si Finante de Stat Bucovina – Contabilitate Economie departament, specialitatea – informatica;
• Colegiul Politehnic Cernauti – Departamentul de Dezvoltare – dezvoltare de software de specialitate;
• Institutul de Comert si Economie Cernauti – KNTEU – Facultatea de Business si Tehnologiei Informatiei – Facultatea de Cibernetica Economica si inginerie software;
• Colegiul Industrial Cernauti – Dezvoltare de software, tehnician programator;
• Universitatea Nationala de Tehnica „Kharkiv Institutul Politehnic” Cernauti – Facultatea de Inginerie calculator;
• Facultatea de Matematica si Informatica.

Am descoperit un oras efervescent cu oameni politicosi, cu un centru istoric refacut in mare parte („Mica Viena„), care e atestat de peste 600 de ani in acelasi document ca si orasul IASI, cu o cladire a Universitatii Nationale care poate sta oricind ca si arhitectura alaturi de marile universitati din vestul Europei.

Un exemplu relevant pentru industria de IT regionala este Horizont Business Hub, un concept de office-sharing activ din centrul orasului ce gazduieste pe o suprafata de 400 mp circa 80 de firme start-up si de antreprenori self-employed, precum si foarte multe conferinte de profil.

Un studiu de piata pus la dispozitie cu generozitate de catre d-l George Zvirid releva o radiografie a comunitatii de ITC din regiune, comunitate formata din 43 de companii si 700 de membri aflata la inceput, exact cum poate si comunitatea de ITC din Iasi era acum 7-10 ani in urma.

Vad mai multe oportunitati pentru industria de ITC din Romania in corelatie cu aceasta comunitate aflata la 200 km distanta de Iasi:

• conferinte comune ale industriei ITC din Iasi si Cernauti;
• o prezenta mai buna a universitatilor din Iasi care au sectii in limbi straine (engleza, germana);
• targuri de joburi la Cernauti, pentru ca in prezent peste 50% din absolventi se orienteaza spre alte orase mari din Ucraina (Lyov, Kiev) sau Polonia (Cracovia);
• o crestere a vizibilitatii orasului IASI in cadrul comunitatii de studenti si de angajati din ITC.

Bineinteles ca nu va fi usor: e nevoie de o redimensionare a sferei de atractie a orasului IASI, de o adaptare a legislatiei din domeniul muncii, pentru obtinerea mai rapida a rezidentei si a dreptului de munca in ITC, de ambasadori ai industriei si ai mediului universitar din IASI.

Dan Zaharia ExtindAstfel ca, in urma acestei misiuni economice organizata impecabil de echipa lui Marius Alexa de la Arhipelago, am ramas cu cateva intrebari de tip what-if:

1. Cum ar fi sa putem atrage anual 100-200 de noi angajati IT inspre Iasi din regiunea Chernivtsi?

2. Cum ar fi sa atragem 40-50 de studenti de acolo inspre facultatile de profil din Iasi?

3. Cum ar fi sa putem externaliza facil operatiuni spre companiile ITC din Cernauti?

Probabil ca cei care ma stiu mai bine vor vedea si vor sprijini prompt initiativele mele viitoare pentru a obtine raspunsuri concrete la aceste intrebari pana la urmatoarea conferinta Power L@unch.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.