FRESH

8
dec.

Cum sa iti materializezi visul antreprenorial – Afaceri.ro 3 decembrie 2014

Cover Conferinta New Business Story - Afaceri.ro Bucuresti

Atragerea de finantare, fie prin piata de capital, fie prin fonduri europene, fie prin business-angels, este un pas decisiv in realizarea visului antreprenorial. Nu inainte insa de a intelege ce vrem cu adevarat sa realizam si sa avem deplina credinta in asta, dupa cum sfatuieste expertul in ledearship Filipe Carrera. De la acest punct, obiectivele pot fi oricat de curajoase, chiar si extinderea pe piete greu accesibile, precum China.

Nu este putin lucru sa ai acces la povesti antreprenoriale de succes, redate chiar de catre eroii principali, ale caror exeperiente personale si sfaturi pot influenta decisiv decizia de a porni in lumea antreprenoriala. Conferinta Afaceri.ro, sustinuta la Bucuresti zilele aceasta, a avut ca scop tocmai conectarea antreprenorilor aflati la inceput de drum cu cei care au acumulat deja experiente relevante. Evenimentul s-a bucurat inclusiv de participarea expertului portughez in ledearship Filipe Carrera, iar un viu exemplu despre cum poti cuceri China cu business-ul personal este antreprenorul american Michael Pronk.

Pornind de la aspectul cel mai concret al afacerilor, antreprenoriatul inseamna finantare. Este cea mai importanta si complicata in acelasi timp parte din procesul de a pune pe picioare o idee de afaceri. Companiile mici, IMM-urile si start-up-urile din Romania au cam aceleasi alternative de finantare ca in cazul altor tari cu povesti de succes din estul Europei, cum ar fi Polonia, si chiar din Vest. Dincolo de finantarea bancara, care si-a redus considerabil motoarele odata cu criza, cresc urmatoarele alternative: piata de capital, fondurile europene si business-angels, acei investitori privati dispusi sa investeasca in companii.

AeRO, sursa de finantare pentru companii mici

Fara indoiala, pentru companiile mici, IMM-uri sau start-up-uri piata reglementata a Bursei de Valori din Bucuresti (BVB) este o palarie prea mare, avand in vedere in conditiile necesare accederii, un capital de minimum 1 milion de euro, un free-float (n.red. actiuni liber tranzactionabile) de 25% si lansarea unei oferte publice ce presupune niste costuri semnificative.

Pentru aceste companii, BVB a creat piata alternativa denumita AeRO, la care Bursa impreuna cu Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) inca mai lucreaza pentru definitivarea reglementarilor. Cel mai probabil, lucrurile vor fi finalizate in saptamanile urmatoare, anunta Bogdan Mugescu, Business Development Specialist in cadrul BVB.

AeRO este o piata inspirata de AIM, piata alternativa a Bursei din Londra, infiintata in 1995, si de New Connect, piata din Polonia, care a ajuns deja la o valoare de circa 200 miliarde de euro. Bogdan Mugescu avanseaza tinte ambitioase ale AeRo, anume atragerea a 15 companii pana la jumatatea lui 2015 si atingerea unui ritm de o listare pe saptamana.

Companiile care iau in calcul AeRO pentru finantare ar trebui sa aiba o capitalizare minima la listare de 250.000 de euro si un free-float de 10%, spre deosebire de un capital minim obligatoriu de 1 milion de euro si un free-float de 25%, in cazul listarii pe piata reglementata a BVB. Noua piata aduce in ecuatie consultantul autorizat – cel care asista antreprenorul si compania sa in demersul de accesare a Bursei. El realizeaza evaluarea companiei impreuna cu antreprenorul si redacteaza documentul de prezentare. In plus, listarea nu se efectueaza prin oferta publica (IPO), ci prin plasamente private.

Odata ajunse pe AeRO, companiile devin mai vizibile pentru mai multe categorii de investitori, facilitandu-se o anumita orientare a banilor privati catre companii listate aici, dupa cum sustine Bogdan Mugescu. „S-a format deja o comunitate de investitori care doresc sa isi diversifice portofoliile”.

Cum sa atragi un Business Angel

Oricat de duios suna insasi denumirea de busines-angels, nu trebuie uitat faptul ca in joc este o afacere, adica bani, iar conditiile devin foarte stricte. Cateva sfaturi au fost oferite de Remus Hirceaga, antreprenor, al carui business angel este Ion Tiriac. Dupa 16 ani de management in corporatii, Hirceaga si-a deschis unicul portal de vanzare de produse petroliere din Romania – Tiriacenergy.ro

Experienta i-a aratat lui Remus Hirceaga ca visul de a demara o afacere, si mai mult, sustinuta de un business-angel, are la baza cateva aspecte peste care nimeni, dintre cei care isi doresc acest lucru, nu poate trece:

Ideea de afaceri trebuie sa fie clar definita, pentru ca, in fata unui business-angel, trebuie sa prezinti un plan si de multe ori ai 7 sau 8 minute pentru a convinge investitorul.
Este recomandabil ca antreprenorul sa aiba minim doua variante de atragere a unui business angels. Doua optiuni a avut si Remus, la momentul deciziei.
Negociati impartirea puterii de decizie cu respectivul business angel. Sunt mai multe tipuri de astfel de investitori: doriti unul care sa vina cu bani, know-how si sa se implice in deciziile companiei, sau doar unul care sa furnizeze capital si sa va ceara rezultatele la final de an?
Atentia mare la asocierea cu cel care este business-angel, pentru ca s-a intamplat ca, „desi o afacere sau alta aveau potential, in final sa nu mearga din cauza imaginii investitorului”.
Nu va aruncati in lumea antreprenoriala decat daca aveti cu adevarat o idee de afaceri pe care sa o validati.

„Accesati fonduri europene doar daca aveti un proiect fezabil”

Este indemnul Ionelei-Dana Ghinet, manager la Acces Project Investments din Iasi. Faptul ca multe companii care au accesat fonduri europene au fost nevoite sa dea inapoi sume mari de bani s-a intamplat tocmai pentru ca sumele au fost accesate nu pentru dezvoltarea afacerii visate, ci pentru ca existau pur si simplu bani pentru acel tip de business.

Madalina Luca, Director General TDP Partners si membru in conducerea ACRAFE (Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea de Fonduri Europene) a sintetizat domeniile majore de interes si axele principale pentru 2014-2020. Productia, cercetarea, dezvoltare-inovare, tehnologia informatiei, agricultura, eficienta energetica si resursele umane vor fi prioritatile in finantarea prin fonduri europene.

In cadrul celui mai mare program de finantare europeana pentru Romania, POR (Programul Operational Regional), ce cuprinde 12 axe, si caruia i s-au alocat 6,298 miliarde de euro, pe primul loc se afla activitatea de cercetare-inovare, pentru care sunt puse la dispozitie 165 milioane de euro. Programului POC (Programul Operational pentru Competitivitate) i s-au alocat 1,33 miliarde de euro.

Un alt program masiv dupa valoarea fondurilor europene alocate – desi paralel cu cele structurale – este PNDR (Programul National de Dezvoltare Rurala), cu 8 miliarde de euro, la care se adauga 1,3 miliarde de euro contributie nationala.

Ca si concluzie, spre deosebire de strategia anterioara, in cazul celei pentru 2014-2020, energia regenerabila devine istorie, dupa cum subliniaza Madalina Luca si capata importanta cercetarea-inovarea.„Pomicultura, centrele de dezvoltare-inovare, dezvoltarea integrata vor fi domeniile importante in viitor pentru investitii”.

Subconstientul, baza de la care porneste visul antreprenorial

Fara a intra in subtilitati psihologice, expertul in ledearship Filipe Carrera, din Portugalia, care detine Inner Ledearship, clasifica simplu alcatuirea mintii umane: constient si subconstient. De cele mai multe ori constientul ne indeamna sa facem lucruri, sa luam decizii de afaceri, pe care subconstientul le respinge, de unde si numeroasele frustrari si disponibilitatea permanenta de a minti.

„Oamenii mint foarte mult”, concluzioneaza Carrera, amintindu-si de personajul Dr. House. De aceea, baza de la care trebuie sa porneasca o initiativa de afaceri este subconstientul, analizarea in profunzime a ceea ce cu adevarat dorim sa facem, business-ul in care credem cu adevarat. „Daca nu avem toata convingerea asupra visului nostru de afaceri, nu vom avea succes”, explica specialistul in ledearship, care adauga ca „de multe ori oamenii nu stiu ceea ce le place”. De aceea, materializarea visului de afaceri nu este deloc un proces simplu. Daca este sa vorbim despre cheia succesului in afaceri, in opinia lui Carrera, aceasta este „a conduce dupa propriul exemplu” (engl. Leading by example), pentru ca in acest fel „obtinem credibilitate”.

„Dedicatie, pasiune si cunoastere”

Cele trei cuvinte reprezinta cheia succesului pentru tanarul antreprenor american Michael Pronk, care a dorit sa impartaseasca si antreprenorilor romani din experienta de a face afaceri pe o piata inca greu accesibila, China. Pronk conduce un business de familie, impreuna cu tatal sau, compania de consultanta in afaceri Beijing 1421 Business Consulting Co., Ltd. Denumirea companiei reprezinta de fapt momentul istoric din timpul Dinastiei Ming, 1421, cand China a descoperit lumea, mai exact a descoperit Australia, Noua Zeelanda, Americile (inaintea lui Columb – nota EconomicZoom), Antarctica, a facut ocolul Groenlandei si a incercat sa atinga cei doi poli, Nord si Sud.

Sfaturi pentru antreprenorii care vor sa patrunda in China

Pentru antreprenorii romani care viseaza sa cucereasca o particica din China cu afacerilor lor, Michael Pronk a oferit cateva sfaturi:

Nu incercati sa ii schimbati pe chinezi, deoarece ei au convingerea ancestrala ca sunt pozitionati, ca tara, fix in centrul Universului.
Nu va bucurati daca ati incheiat un „deal”, ci deschideti sampania doar atunci cand ati primit si banii.
Nu va asteptati la decizii rapide de business din partea chinezilor, uneori le trebuie chiar ani.
Nu va asteptati la un dialog direct, asa cum se intampla in cazul partenerilor de afaceri din Occident, ci la un dialog cu multe subintelesuri si destul de intortocheat.
Foarte important este ca in orice situatie de afaceri sa zambiti tot timpul.

Daca este sa sintetizam intr-o propozitie toate cele expuse mai sus, adica aceste fragmente din experientele, cu bune si cu rele, ale antreprenorilor prezenti la conferinta Afaceri.ro, aceasta ne-ar trimite la esenta antreprenoriatului redata de Filipe Carrera: „antreprenoriat inseamna sa ai o idee de afaceri in care sa crezi cu adevarat si pe care sa o sustii pana in panzele albe”.

In dupa-amiaza Conferintei, au luat cuvantul in panelul dedicat „New Technology”, intre altii: Mihai Gavan – Romanian Software, Felix Patrascanu – FAN Courier.

Sesiunile de networking si workshop-urile din finalul zilei – unul pe Antreprenoriat, altul pe HR iar un al treilea pe Instrumente Google pentru business – au completat paleta de teme a „New Business Story”, titulatura sub care s-a desfasurat Conferinta Afaceri.ro de la Bucuresti.

Sursa: EconomicZoom

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.