IOAN ABRUDAN

Rector, Universitatii Transilvania, Brasov

IOAN ABRUDAN

Rector, Universitatii Transilvania, Brasov

Biography

Rector al Universitatii Transilvania din Brasov, este sef de promotie in 1991 in cadrul Universitatii Transilvania din Brasov, Facultatea de Silvicultua si Exploatari Forestiere, la specializarea silvicultura si exploatari forestiere. In 1998 devine Doctor in Stiinte Agricole si Silvice in cadrul Brunel University din Marea Britanie.

Din anul 2007 este conducator de doctorat in cadrul universitatii Transilvania din Brasov, iar din 2011 si in cadrul a Buckinghamshire New University din Marea Britanie.

In cadrul Universitatii Transilvania are o vechime de peste 21 de ani, timp in care a detinut numeroase functii precum: inginer de cercetare, Preparator, Asistent, Sef lucrari, Conferentiar si Profesor. In perioada 2004-2012 este Decan al Facultatii de Silvicultura si Exploatari Forestiere din Brasov, iar din februarie 2012 Rector al Universitatii.

In tot acest timp, Ioan Abrudan a acumulat experienta a peste 53 de proeicte nationale si internationale de cercetare sau asistenta tehnica finantate prin diverse programe nationale si internationale.

Mai mult decat atat, este implicat in mai multe proiecte de referinta pentru Romania, precum:

  • Coordonator al proiectului Life Natura: Priority forest, sub-alpine and alpine habitats in Romania (2005-2009), finantat de Comisia Europeana, care a fost distins de catre Comisia Europeana cu premiul „Best Life Nature Projects 2009”;
  • Director al celui mai mare si mai complex program de training (obtinut in urma unei licitatii internationale) pentru angajatii autoritatii publice centrale pentru silvicultura si ai Inspectoratelor Teritoriale de Regim Silvic si Vanatoare: Training Program for the Department of Forests and Territorial Inspectorates (2007-2009), finantat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Banca Mondiala etc.

In plus, el detine si alte competente importante dintre care amintim expert permanent al Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), precum si coordonator al programului de masterat Managementul Ecosistemelor Forestiere.

Ioan Abrudan detine peste 111 lucrari elaborate si publicate in calitate de autor sau coautor in Anglia, Austria, Belgia, Cehia, Elvetia, Germania, Italia, Japonia, Olanda, Romania, Serbia sau SUA.

Nu in ultimul rand, este membru in numersoase asociatii si comitete profesionale si stiintifice dintre care amintim: membru in Grupul de consiliere tehnica pentru politici si strategii forestiere al Bancii Mondiale (Washington – SUA); membru in Grupul de consiliere stiintifica Science for Environment Policy (Directoratul General de Mediu – Comisia Europeana);membru in Board-ul Initiativei Ecoregiunii Carpatice (Bratislava – Slovacia); membru al grupului de lucru 6.13.00 al International Union of Forest Research Organisations (Viena -Austria); membru al Forest Stewardship Council (Bonn – Germania); membru in Comitetul National pentru Combaterea Secetei, a Degradarii Terenurilor si a Desertificarii (Bucuresti – Romania).