ALINA POPA

Director Executiv, Euronest
Alina Popa

ALINA POPA

Director Executiv, Euronest

Biography

Alina a absolvit Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. In 2010 a sustinut teza de doctorat cu titlul Strategii discursive in publicistica romaneasca actuala si urmeaza, in prezent, programul de master Studii de dezvoltare internationala cu predare in limba engleza, la aceeasi universitate. A beneficiat de mai multe burse si stagii de cercetare si formare, atat in tara, cat si in strainatate.

In perioda 2004-2014 a colaborat, ca asistent universitar titular/asistent cercetare/profesor asociat, cu Universitatea Dunarea de Jos, Galati, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi, Universitatea de Arte G. Enescu, Iasi, Universitatea Petru Maior, Targu-Mures. A predat, printre altele: Jurnalism si politici europene; Tehnici de argumentare; Jurnalism politic; Jurnalism ecologic; Relatii internationale; Tehnici de colectare a informatiei; Mass media si PR; Teoria si practica presei.

A coordonat sau a facut parte din echipa de cercetare a mai multor proiecte stiintifice, printre care: De la statul national la euroregiuni. Strategii de comunicare publica in societatea informationala. Optimizarea sistemelor de comunicare inter-, trans- si euro-regionale (director, fonduri guvernamentale, buget aprox. 5.000 CHF, 2006-2007); COST Action IS0804 – Language impairment in a multilingual society: Linguistic patterns and the road to assessment (director de proiect/membru in Comitetul de Management, European Science Foundation, 2009-2012); Negocierea identitatii – Retorica diferentei. Reprezentari ale minoritatilor romanesti din strainatate in mass media. Studiu comparativ: Romania – Republica Moldova – Elvetia – Italia – Spania (membru, CNCSIS, PN II / IDEI_1211, 2008-2011, buget: 1.000.000 lei); Retea transnationala de management integrat al cercetarii postdoctorale in domeniul Comunicarea stiintei. Constructie institutionala (scoala postdoctorala) si program de burse (CommScie) (asistent manager, POSDRU 2007-2013, buget: 3,5 mil. euro, 2010-2013) s.a.  A participat, in calitate de expert invitat, in grupurile de lucru ale proiectului DOCIS, implementat de catre ANC pentru elaborarea propunerilor necesare creerii Registrului National al Calificarilor in Invatamantul Superior (RNCIS) – specializarea: comunicare si relatii publice. A publicat mai multe articole si studii de specialitate in reviste stiintifice din tara si strainatate.

Din 2008 a inceput sa imbine activitatea de cercetare stiintifica cu cea specifica atragerii si managementului fondurilor europene, in cadrul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunicare EURONEST, unde ocupa postul de director executiv. A elaborat cereri de finantare si a manageriat implementarea unor proiecte cu finantare europeana cu o valoare cumulata de peste 120 milioane lei, din surse precum POR 2007-2013, POSCCE 2007-2013, POSDRU 2007-2013, in domeniul infrastructurii sociale (asistenta medicala de urgenta), de afaceri, al serviciilor sociale, culturale etc.

Din 2012, colaborarea cu mediul de afaceri s-a intensificat, odata cu lansarea Clusterului Regional Inovativ EURONEST IT&C HUB si aprobarea, la inceputul acestui an, a doua proiecte (POSCCE si POSDRU) destinate cresterii competitivitatii industriei de IT din Regiune. Are experienta in elaborarea de Planuri/Strategii de Dezvoltare, planuri de afaceri etc.

Pe langa experienta practica, detine certificate de specializare in Management strategic, Achizitii publice, Management de proiecte. Este membru al AFJC (Asociatia Formatorilor din Jurnalism si Comunicare) si AROSS (Asociatia Romana de Studii Semiotice).

All sessions by ALINA POPA