CETATEA ALBA

09 iul. 2016
11:00 - 12:00
Cetatea Alba
Cetatea Alba

CETATEA ALBA

Cetatea Alba este un monument istoric din secolele XIII–XV, amplasat actualmente pe teritoriul Ucrainei, fiind una dintre cele mai bine conservate cetati de pe teritoriul acestei tari. Dimensiunea sa, de asemenea, intrece orice alta fortificatie de acest fel din Ucraina. Suprafata totala este de 9 hectare.

Cetatea este asezata pe un teren stancos, langa tarmul abrupt al limanului Nistrului, dominand fata acestuia, de la o inăltime de aproximativ 30 de metri. Nucleul cetatii il formeaza vechea citadela, probabil genoveza, de plan aproape pătrat (35 x 37 m), prevazuta la colturi cu turnuri rotunde. Aceasta ramane in extremitatea nordica a celei de a doua incinte, de forma vag trapezoidala, cu latura de nord-est formand baza mica. Din panza de ziduri din vremea lui Stefan cel Mare s-a mai pastrat numai poarta cea mare. Aceasta este cu doua etaje, cu doua porti, una exterioara si alta interioara, cu cate două canaturi fiecare. Avea pod mobil, peste santul ce inconjoara cetatea. Cladirea portii este astazi cuprinsa in incinta din sec. al XVIII-lea.

Toate cladirile sunt inconjurate de zidurile puternice ale cetatii, care ating o lungime de 2.5 km. La fiecare 40-45 m au fost construite turnuri si bastioane. Numarul lor maxim a ajuns la 34, 12 dintre ele erau turnuri de lupta goale, ulterior acestea au fost transformate in platforme pentru instalarea unitatilor artileriste.