SESIUNEA FINANTARE.RO
Vom explora oportunitati de finantare, solutii de abordare a acestora precum si sugestii de la profesionisti cu o importanta experienta in domeniu.
9:10 – 9:20 | Consortiul regional al Clusterelor – Lajos Vajda
Clusterul este ”una dintre cele mai eficiente structuri capabile să gestioneze problemele complexe precum dezvoltarea economico-socială a unei regiuni, inovarea, tehnologiile noi, gestionarea deșeurilor, protecția naturii, dezvoltarea resurselor umane crearea locurilor de muncă, precum și formarea relațiilor naționale și intonaționale.
În regiunile dezvoltate ale diferitelor țări din Europa dezvoltarea economico-socială se bazează pe clustere. Cele mai bune modele există în țările nordice, în Germania, Austria, Franța, Italia și Spania. În aceste regiuni există o politică coerentă de dezvoltare a clusterelor.
Clusterele și fenomenul de clusterizare trebuie să se bazeze pe potențialul real al regiunii. Deși în aceste structuri inovative de asociere este vizată stadiul actual al unor domenii economice, planul de dezvoltare abordează viitorul, viitorul tradițiilor, valorificarea resurselor în mod sustenabil, creștere cu un ritm sănătos, pe termen lung.
Principala caracteristică a clusterelor este organizarea flexibilă, fiecare en îndeplinind anumite activități în funcție de cerințele pieței şi de strategia clusterului.
Un element important în fiecare cluster este inovarea, iar cele mai eficiente clustere din Europa au activitate bazată pe potențialul natural și uman regional.
În constituirea clusterelor strategia de resursa umană ocupă un loc aparte. Această strategie trebuie să aibă în vedere stimularea și îmbinarea vocației personale cu cea profesională. Acest principiu se regăsește în Hub-uri., unde pregătirea profesională capătă un sens mai larg. Baza este creată de transmiterea cunoștințelor și experiențelor către tineri într-un domeniu economic, iar tinerii au libertatea și oportunitatea de a introduce creativitate, noi abordări, soluții, și idei. HUB-urile pot asigura conexiunea între mediul educațional și cel economic.. Rolul școlilor profesionale și al universităților este esențială în înființarea Hub-urilor, scopul fiind pregătirea generație actuale pentru realitățile, provocările și oportunitățile regiunii, țării. Aceste structuri de educație și creație, Hub-urile presupun un mod de lucru personalizat, co-working și program de mentorat, rezultând start-upuri sustenabile, viabile cu proporție ridicată de valoare adăugată.
Rețelele de clustere internaționale pot gestiona preluarea unor modele de succes din Europa, prin analizarea, personalizarea și adaptarea celor mai bune practici, astfel construind sisteme sănătoase de educație și formare.
9:20 – 9:40 | Inovarea in cuvinte simple. Consultanta SME Instruments – Gabriela Coman, Radu Grigore Grosu
- H2020: oferirea de servicii in vederea imbunatatirii capacitatii managementului inovarii IMM-urilor in cardul Enterprise Europe Network.
- Cresterea sanselor de obtinere a finantarilor in cadrul SME Instruments.
- Capacitatea de management al inovarii este evaluata cu ajutorului unui instrument oferit de IMP3rove Academy. Companiile interesate pot evalua nivelul capacitatii de management al inovarii, in baza caruia vor fi facute recomandari pentru imbunatatirea punctelor slabe
9:40 – 09:50 | Lansare de carte: Adevarul despre fondurile nerambursabile in Romania – Dana Ghinet
Dupa 11 ani de experienta in accesarea fondurilor europene, cu un portofoliu de peste 200 proiecte realizate la nivel national si peste 100.000.000 euro gestionati impreuna cu clientii si partenerii nostri, a venit momentul pentru a pune pe hartie aceasta experienta.
Cartea este o abordare realista si pragmatica despre ceea ce presupune aventura in aceasta lume a fondurilor nerambursabile. Nu mi-am propus sa va prezint reteta de succes deoarece fiecare proiect are ingredientele lui secrete si depinde de abilitatea celor implicati sa le descopere.
Nu reprezinta niciun manual tehnic despre cum sa scriem si sa implementam un proiect de finantare deoarece aici avem suficiente ghiduri si legislatie care sa ne ghideze. Daca va asteptati sa prezint modele de proiecte, este o iluzie deoarece un sablon nu va asigura nici pe departe succesul.
In schimb, cartea va va ajuta sa vedeti dincolo de aparente si sa depasiti bariera mediatica a acestui subiect, va va permite sa identificati daca fondurile europene sau nationale sunt o solutie pentru dumneavoastra si va asigura informatii pentru o analiza corecta si pertinenta a factorilor de risc.
Este o carte despre realitatea in care traim si despre cum proiectul de finantare poate sa va influenteze evolutia afacerii. Crestere sau declin.
9:50 – 10:10 | Sesiune intrebari si raspunsuri
Ai o intrebare pentru unlul dintre speakeri? Adreseaz-o!