Rezumat – Conferinta Afaceri.ro Botosani 2014

9:40 – Deschiderea Conferintei

Marius Alexa, CEO Arhipelago: „Noi, organizatorii, Arhipelago Interactive si Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii, suntem de mai multi ani in cautarea momentului prielnic pentru a face o conferinta in Botosani. Nu este greu sa faci o conferinta aici, dar o conferinta de afaceri, reflecta mediul de afaceri si este un produs al mai multor factori si de mai multi ani nu reusim sa asiguram acel cumul de factori. In 2014 am reusit sa trecem peste obstacolele intalnite si sa descoperim ceea ce trebuia si sa organizam Conferinta Afaceri.ro si in Botosani.”

9:45 Alexandru Lazescu prezinta programul national de conferinte Afaceri.ro

„Prin seria de conferinte Afaceri.ro incercam sa gasim tot felul de parteneriate. Anul acest vom avea cam 20 de conferinte si incercam sa stabilim niste contacte si sa identificam niste formule prin care sa va ajutam, sa va informam, fie ca este vorba de servicii, marketing sau finantare. Asta depinde foarte mult de interesul si tipul de afaceri. Cam asa arata economia noastra in mod cinsit: consumul mic, iar piata e mica, cu mici exceptii.

Exista sanse, sunt oameni care au produse interesante, competitive, dar care au nevoie de sprijin. Noi asta incercam sa facem, sa cream niste canale utile pentru oamenii de afaceri.

Anul acesta ne extindem reteaua si in afara Romaniei: Tel Aviv, Milano, Viena, poate Londra.”

9:55 – Cristian Achitei a tinut sa multumeasca din partea Consiliului Judetean Botosani atat organizatorilor, cat si participantilor.

„Ma bucur ca putem fi parteneri. Consiliul Judetean Botosani a dezvoltat si dezvolta proiecte care sa sustina mediul de afaceri. Oricand veti gasi o usa deschisa la Botosani, intalnirile sunt binevenite si intotdeauna veti primi prijinul nostru pentru ca impreuna sa incurajam mediul de afaceri local si regional.”

10.00 – Alexandru Lazescu vorbeste despre exportul prin canalele potrivite de distributie si utilizarea marketingului 3.0.

„Ar trebui sa ne orientam mai mult catre noile tehnologii si sa fim deschisi la inovatie. Firmele mari nu puteau ajunge lideri fara sa fi incercat serviciile noi. Vorbim mereu de Facebook si Google, dar ele nu existau acum 15 ani, sunt produse relativ noi, dar care au inteles ce canale trebuie sa foloseasca.

Cand spui marketing, multi confunda marketingul cu promovarea, dar este mult mai mult: trebuie sa stii cine esti si unde vrei sa ajungi, sa cunosti piata si sa stii sa eviti sau sa treci peste obstacole.

Vedeti mereu cozile de la lansarea unui produs nou de catre Apple sau lansarea unui nou volum din seria Harry Potter. Ceea ce functioneaza in cazul unor branduri sunt emotiile, participarea afectiva. Ai o valoare si stii cum sa o asociezi unei imagini care sa ajunga la partea umana a clientului. Daca luati exemplul brandurilor veti intelege ca nu conteaza cat de bun este produsul, ci cum il impachetezi. Clientul se bazeaza pe perceptii, de forta pe care ti-o da un brand.

Brandurile tind sa devina repere ale existentei sociale.

Daca ar fi sa facem o evolutie a marketingului, probabil ar fi urmatoarea schema:

1.0 – marketing axat pe produs
2.0 – marketing axat pe consumator
3.0 – marketingul ce pleaca de la noua realitate, de la retelele sociale si recomandari

Nu exista retete pentru succes in marketing dar, daca pe produsul sau serviciul pe care il aveti, reusiti sa creati un grup de oameni care sa se manifeste ca o retea sociala, veti face minuni. Si aceasta este o regula generala. Trebuie sa ii cauti pe cei interesati, iar ei vor influenta grupul receptiv. Abia apoi trebuie sa te conectezi la grupuri cu praguri de acceptare mai ridicate. Cand nu ai resurse suficiente financiare pentru a investi in campanii majore de marketing aceasta este regula ce trebuie urmata.

In general, Romania exporta produse alimentare si industrie IT dar, daca este sa vedem ce se exporta in IT, de fapt ne dam seama ca este un fel de lucru de la distanta: companiile noastre lucreaza pentru cele din strainatare. In afara de BitDefender si alte doua-tei produse 100% romanesti, nu prea exista export adevarat pe partea de IT. ”

10:45 – Catrinel Zaharia, Managing partner, MC Personal Trading, vorbeste despre feminitatea in afaceri

„O afacere de succes este una in care detinatorul afacerii da mai mult decat informatie sau bani, pune suflet.

In Romania multe dintre relatiile de afaceri se leaga si se dezvolta intre barbati si femei. In afaceri aceste relatii nu sunt ca cele dintr-un cuplu, cand este vorba de 80% sau chiar 100% compatibilitate, ci este mai degraba o lupta.

Daca ne uitam peste cateva statistici observam ca foarte putine femei ce detin pozitii de conducere: 34% dintre manageri sunt femei, 10% dintre pozitiile de management sunt detinute de femei si doar 6.5% dintre CEO sunt de sex feminin.

Daca este sa vorbim despre diferentele dintre barbati si femei, barbatul este o fiinta „actionala”, iar prioritatile sale se invart in jurul verbului „a face”, pe cand femeia este „relationala”, iar prioritatile sunt dictate de verbul „a fi”. De asemenea, barbatii vor sa actioneze, pe cand femeile vor sa comunice.

In concluzie: a incerca sa ne comparam si sa luptam intre noi pentru pozitii, pentru a demonstra ca suntem lideri mai buni decat barbatii sau ca avem mai multe calitati, nu duce decat la o lupta absurda care nu ofera niciun raspuns. Lumea de afaceri este a barbatilor, dar asta nu inseamna ca noi trebuie sa renuntam la feminatate in aceasta lume condusa de barbati.”

Valeriu Iftime: „Departe de a fi misogin, un colectiv in care nu sunt femei este un colectiv sec, iar un colectiv in care nu sunt barbati este un colectiv la fel de sec. Trebuie sa existe o comuniune intre frumusete, sensibilitate, forta si rationalitate. Eu am observat si o spun cu toata increderea: acolo unde nu exista o femeie intr-o comunitate de barbati nu exista ordinea dictata de prezenta feminina. Sunt convins ca de fapt femeile puternice conduc lumea, iar barbatii sunt instrumentele folosite.”

Alexandru Lazescu: „Ca fapt divers trei companii mari din Romania din industrii ce par barbatesti, cele ale combustibilului, sunt conduse de femei.”

11:05 – Networking coffee break

11:25 – Dana Ghinet, Manager partner, Acces Project Investment, sustine o prezentare cu titlul Agonie si Extaz … in accesarea fondurilor europene

„Relatia cu partenerii nostri, cu beneficiarii finantarilor dureaza cativa ani buni. In tot acest timp trecem, atat prin agonie, cat si prin extaz. Suntem inarmati cu diplomatia de a trece peste momentele delicate ce apar pe parcurs.

Discutia cu partenerii nostri incepe de la o simpla idee de proiect, apoi incepem sa facem verificarile necesare, sa adunam informatiile, sa depunem dosarul si apoi dureaza 2-3 ani pana la semnarea contractelor, dupa care urmeaza implementarea si post-implementarea. Este un proces de durata ce se poate intinde pe parcursul a 7 ani.

Importanta este comunicarea eficienta si rezolvarea problemelor ce apar pe parcurs. Niciodata nu putem promite unui client ceva 100% sigur pentru ca sunt situatii in care un proiect prinde finantare cu 70 de puncte si alte situatii in care cu 90 de puncte esti sub linia celor ce au prins finantarea.”

11:50 – Bogdan Baianu, Manager BMG Consulting, prezinta oportunitatile de finantare in agricultura si dezvoltare ruarala in perioada 2014-2020

„Pentru perioada 2014-2020 se observa tot mai mult ponderea crescanda a procentelor si a punctajului in plus pentru proiectele ce includ surse de energie regenerabila.

Un element de noutate in noul program este finantarea speciala pentru pomicultura. Vor fi 300 milioane de euro pentru investitii in pomicultura, iar judetul Botosani ar putea accesa o parte din fonduri pentru ca este un judet cu potential in acest sector.

De asemenea, pentru microintreprinderile nou-infiintate pe masuri precum Sprijin pentru infiintarea de activitati nonagricole in zone rurale sunt alocari de fonduri nerambursabile de pana la 100%. O alta masura foarte interesanta, este cea privind instalarea tinerilor fermieri.

Fondurile europene sunt si la indemana autoritatilor publice prin masuri privind Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea si adaptarea infrastructurii agricole si forestiere. Din cei 570 milioane de euro, peste 75% se pot acorda pentru irigatii. Procentul nerambursabil poate fi si de pana la 100%.”

12:10 – Valeriu Iftime, Presedinte al Consiliului de Administratia, Elsaco, prezinta oportunitati de dezvoltare pentru mediul de afaceri din Botosani.

„In 20 de ani este pentru prima data cand particip la o conferinta in Botosani. Nu pentru ca nu am fost invitat, ci pentru ca nu s-a ivit o conferinta in care sa cred.

Noi, oamenii de afaceri din Botosani, nu ne intalnim in oras, decat cu prea putine ocazii. A nu chema intr-o discutie oamenii de business din mediul local este o mare greseala. Pot spune ca mediul de afaceri din Botosani seamana cu o fotografie alb-negru din anii 1960, o imagine stearsa, care nu te plaseaza nicaieri, care incearca sa imbine noul cu vechiul, dar care nu reuseste sa fie decat in kitsch. Pana si mentalitatea celor care fac business aici a ramas ca acum 60 de ani.

Pentru a schimba imaginea Romaniei si a ajuta tinerii sa se dezvolte, eu sustin ca fiecare absolvent de facultate care a luat peste media 8.50, sa spunem, sa ii oferim gratuit o excursie intr-o tara europeana. Am fi rezolvat astfel o problema de imagine pe care o avem in ochii strainilor; apoi, cei care se intorceau, veneau cu idei.

Orice business trebuia sa aiba in spate un om, acesta este sfatul meu pentru toti cei care vor sa intre in mediul de afaceri.

Elsaco exporta software. Pentru asta nu ne trebuie fum sau fabrici, ne trebuie oameni si idei. Cu oameni si idei am ajuns sa lucram cu firme din Quatar, Rusia, Africa de Sud, Mauritius, Polonia, Dubai, Egipt, SUA si alte cateva state.”

12:35 – Liliana Baicu, reprezentant al Agentiei pentru Dezvoltare Nord-EST, prezinta Planul de Dezvoltare Regionala Nord-Est 2014-2020 si Strategia de Specializare Inteligenta a Regiunii Nord-Est 2014-2020

„Planul de Dezvoltare Regionala Nord-Est 2014-2020 a fost elaborat de catre ADR Nord-Est in parteneriat cu autoritatile publice locale (46 municipii / orase si 6 consilii judetene), grupuri de lucru subregionale (judetene) si grupuri de lucru tematice regionale, firme mari din regiune (cele cu peste 1000 de angajati), IMM-uri active in 6 sectoare de activitate, dar si autoritatile aeroportuare (Iasi si Bacau). Misiunea pe care ne-o asumam este ca in anul 2022 Regiunea Nord-Est sa fie un loc mai atractiv pentru mediul de afaceri.

Dorim sa sprijinim mediul economic, dar sa si promovam rezultatele obtinute. De asemenea, dorim sa impulsionam sectorul de cercetare-dezvoltare, in special a cercetarii aplicate. Dorim sa valorificam potentialul turistic  existent prin dezvotlarea infrastructurii si promovarea potentialului.”

Alexandru Lazescu: „Primul lucru pe care trebuie sa il faci pentru a te dezvolta ai nevoie de infrastructura, de studii de piata. Problema nu este sa atragi fonduri, ci ceea ce faci cu ele, impactul in sine. Este celebru cazul comisarului european aflat in inspectie pe o insula greceasca unde s-au investit 2 milioane de euro intr-o scoala cu 8 elevi. La fel este si cu antreprenoriatul la someri. Ca ceva sa mearga trebuie sa fie facut cu cap.”

13:25 – Mihai DumitriuManager de Proiect, FiaTest , prezinta cerere.finantare.ro – serviciu de intermediere consultanta.

„Serviciul este ideal pentru cei care doresc sa realizeze un proiect de finantare. Practic: pornesti de la o idee, accesezi platforma, completezi cererea, platesti serviciul si apoi esti pus in legatura cu un consultant cu experienta care sa te ghideze in demersul tau.”

13:30 – Andrei Tabarcea prezinta Business Angels, o alternativa de dezvoltare pentru afacerile din Romania

„Oferta de finantare este foarte mica in cazul stratup-urilor si mare in cazul afacerilor mature, iar nevoia de capital este mai mare in primul caz. Observand acesta problema ne-am propus deschiderea unui club Business Angels. Suntem un grup de antreprenori cu experienta in business, dispusi sa acceptam riscuri, sa oferim capital rabdator precum si calendare de returnare flexibile.

Noi nu investim doar bani intr-o idee de afacere, ci facem investitie de capital SMART: resurse financiare, cunostinte provenite din experienta, timp, know-how, reteaua de contacte.

Incercam din acest an sa organizam o serie de workshop-uri in care sa punem la un loc Business Angels si intreprinzatorii.”

13:45 – Inchiderea conferintei

Share: Facebooktwitterlinkedinmail