13
mart.

Cum a fost la Conferinta Afaceri.ro, Galati, 2014

9:15 – Marius Alexa, CEO Arhipelago, organizator si promotor al Conferintelor Afaceri.ro: „Deschidem la Galati o noua serie de conferinte, un periplu care ne va purta prin marile orase ale Romaniei. Ne-am propus sa ajungem in comunitatile locale, unde exista afaceri solide, insa putin cunoscute, putin promovate si au nevoie de un suflu nou de incredere si optimism. Dorim sa conectam oamenii de afaceri si sa le punem in valoare potentialul, care de multe ori este extraordinar”, a aratat Marius Alexa.

9:30 – Marius Stan, primarul municipiului Galati, prezent la Conferinta Afaceri.ro, a vorbit despre dezvoltarea mediului de afaceri la nivel local.

„Umblam pe un drum care ar fi trebuit sa fie batatorit deja la Galati. Avem un parc industrial care ar trebui sa fie de varsta liceului, dar care se afla la stadiul de gradinita. Ca administratie locala, am reusit sa cream facilitati fiscale, care au fost bine gandite si directionate. Gandim pe termen lung si sper sa va convingeti de bunele noastre intentii”, a declarat Marius Stan.

9:40 – Marius Stan: „Vom avea musafiri din China, un grup de investitori care vor sosi pe 2 aprilie. Vom merge si noi in China, sa deschidem noi oportunitati de colaborare”

9:45 – Marius Stan sustine ca proiectul tunelului pe sub Dunare va demara in curand. „Proiectul nostru capata contur. Este si pe masa Guvernului, desi nu avem nevoie nici macar de garantii din partea acestuia. Avem parteneri, avem si studii de prefezablitate realizate in Coreea si in Elvetia. Speram, in maxim 1 an de zile, sa avem toate procedurile pregatite pentru licitatie. Tunelul pe sub Dunare este vital pentru Galati, dar si pentru intreaga zona Galati-Braila-Tulcea”.

10:00 – Lajos Vajda, vicepresedintele Asociatiei Romane a Clusterelor explica modul de constituire si aventajele acestor forme de asociere. „Trebuie sa existe o viziune comuna si o strategie impartasita de toti membrii”, a precizat Vajda.

„Fiecare regiune a Romaniei are un potenial aparte. Dunarea si Delta ar trebui sa fie un brand puternic in aceasta Regiune de Dezvoltare. Vedem si in celelalte tari:  Austria, Slovacia,  Ungaria – intregul turism este construit in jurul Dunarii. Este un brand extraordinar si trebuie sa aveti incredere in el”, a aratat vicepresedintele Asociatiei Romane a Clusterelor.

10:10 – Lajos Vajda vorbeste despre domeniile cu potential in care se pot dezvolta clustere in Regiunea Sud-Est: IT&Comunicatii, turism, domeniul agroalimentar, textile, energie verde. „Trebuie sa invatam sa gospodarim acest potential extraordinar”, a subliniat vicepresedintele Asociatiei Romane a Clusterelor.

10: 20 – Silviu Meterna anunta constituirea, la Galati, a Clusterului „Romanian River Transport”. „Clusterul pe care il infiintam astazi ne dorim sa aiba un spirit practic, creativ, sa fie un furnizor de solutii. Sa evoluam impreuna, atat din punct de vedere economic, cat si profesional”, a punctat Silviu Meterna.

10:40 – Nagy Istvan, directorul general al Parcului Industrial Mures, a prezentat modul de functionare al unui incubator de afaceri, ca structura de sprijin.

11:00 – Deschiderea sesiunii de dezbateri Finantare.ro

11:30 – Sorin Vasilescu, seful Centrului Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine vorbeste despre dinamica investitiilor straine in Romania. Speakerul a enumerat care sunt cele mai importante cerinte pentru atragerea investitorilor. „Pe langa infrastructura de transport, trebuie sa avem in spate centru universitar important si un aeroport international. Sunt cerinte care pot parea banale, dar sunt intotdeauna luate in calcul de investitorii straini”, a explicat Vasilescu. Acesta a aratat ca Galatiul poate lua exemplul Giurgiului, care foloseste infrastructura portuara atat pentru atragerea investitorilor, cat si pentru promovarea exporturilor.

11:40 – Dana Ghinet, manager Acces Project Investments, a sustinut o expunere intitulata Agonie si Extaz… in accesarea fondurilor europene. „Romania ocupa locul 3 mondial in materie de probleme psihice. Din punctul nostru de vedere, al unui consultant specializat in atragerea de fonduri europene, acest lucru este de inteles. Cei care nu reusesc sa acceseze fonduri UE sunt suparati, iar cei care reusesc, sunt disperati. Exista proiecte depuse in 2011, acceptate la finantare, dar pentru care nici in 2014 nu s-au semnat contractele. Ajung oamenii sa renunte la finantare, dupa o asteptare de 3 ani, exasperati de incetineala si de lispa de intelegere a autoritatilor de management”, a aratat Dana Ghinet.

Managerul API recomanda beneficiarilor de finantari nerambursabile sa-si deruleze investitiile din surse private, fara sa mai astepte banii europeni.

11:50 – Dana Ghinet (API) le-a explicat antreprenorilor ca nu exista programe de finantare nerambursabila pentru activitati de export, in schimb exista fonduri europene disponibile pentru cresterea competitivitatii agentilor economici.

12:05 – Iulian Basu, presedintele ARRIS, a vorbit despre „Business Angels”, ca alternativa de dezvoltare pentru afacerile din Romania.  „Un tanar care o idee de afaceri crede ca are nevoie doar de bani, dar un business angel ii ofera mult mai multe”, a subliniat Basu. „Este vorba de experienta, know-how si o retea vasta de contacte”, a completat Andrei Tabarcea (Development Training Consulting). Acesta a aratat ca un business angel este mai flexibil decat o banca, mai predispus la riscuri si are asteptari diferite fata de alte categorii de finantatori, fiind interesat de dezvoltarea pietei si de o dezvoltare durabila, pe termen lung.

12:20 – Adriana Enache (Primaria Galati) a facut o prezentare a principalelor facilitati la plata taxelor si impozitelor locale, de care beneficiaza agentii economici care deruleaza investitii importante si fac angajari. Consiliul Municipal Galati a introdus aceste inlesniri la sfarsitul anului trecut, pentru a stimula mediul de afaceri si dezvoltarea economica.

14:00 – Joc de networking

15:00 – DezbatereCe oportunitati de dezvoltare sunt accesibile companiilor din zona Galati pentru cresterea competitivitatii pe plan intern si international?

Oamenii de afaceri prezenti la dezbatere au punctat problemele cu care se confrunta si care se refera, in primul rand, la lipsa unei infrastructuri adecvate care sa favorizeze dezvoltarea economica.

„Galatiul este izolat de marile retele de transport si nici macar nu este bine legat de judetele Moldovei. Este mai ieftin transportul pe calea ferata de la Suceava la Constanta decat de la Suceava la galati! Linia de cale ferata Galati-Tecuci nu este nici macar electrificata. Nu exista un drum rapid spre Vaslui si Nordul Moldovei. In aceste conditii, riscam sa facem un cluster foarte bun, dar fara continuitate, pentru ca Galatiul nu este interconectat”, a aratat unul dintre oamenii de afaceri prezenti in sala.

Speakerii Afaceri.ro au aratat ca intotdeauna schimbarea a pornit de jos in sus, si nu de la cei aflati in functii de decizie.

„Bani pentru autostrada nu aveti, dar puteti face aceste proiecte pe plan local, si tocmai aceste initiative va vor pune pe harta celor care iau decizii”, a declarat Nagy Istvan.

„Aveti exemplul unor antreprenori din alte zone ale tarii. nu trebuie sa mai asteptam ca statul sa ne ajute. Ideea este sa ne ajutam noi pe noi si noi intre noi”, a subliniat Dana Ghinet.

16:00 – Masa rotundaAtragerea de surse de finantare pentru exporturi, cu Dana Ghinet

16:45 – Inchiderea Conferintei Afaceri.ro Galati

„A fost o intalnire intensa, in care s-a discutat 100% despre idei si solutii de afaceri. A fost un eveniment la care s-au stabilit foarte multe contacte de afaceri care vor avea continuari in tranzactii financiare ulterioare”, a declarat Marius Alexa, CEO Arhipelago, fondatorul Conferintelor Afaceri.ro.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Open chat
Vă putem ajuta cu ceva ?
Bună ziua !
Cu ce vă putem ajuta ?